Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Nika
Pon 21 Gru, 2009
Koszty operacji i zabiegów
Audrey 
Ta z ava to ja!:)

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 23 Cze 2009
Wysany: Sro 01 Lip, 2009   

Madziu ja już sobie zaklepuję na 9 lipca :mrgreen:

mikado 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 25 Cze 2009
Skd: Wr
Wysany: Czw 02 Lip, 2009   

Dziękuję i Tobie, Jowi. To miłe, że tyle tu życzliwych osób :-D
Ja dowiedziałam się tylko tyle, że faktycznie kapoplastyka nie schodzi poniżej 20 tys. złotych. Tylko czy ktoś wie, czy chodzi o zabieg na jedną nogę, czy na obie?
Bardzo pocieszyła mnie Madzi_czer, mówiąc, że osteotomia to dużo niższy koszt. Toteż mam szczerą nadzieję, że i mnie będzie to dotyczyło.
Pozdrawiam wszystkie bioderka! (rewelacja z tymi opisami, Katju!)

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia

Mikado, co do kapoplastyki jest to cena za 1 biodro - też kiedyś dowiadywałam się o to (np. w Carolina Medical Center w Warszawie).

Odnośnie osteotomii wg. Ganza wykonywanej póki co jedynie w Otwocku sprawa wygląda tak. Jeśli jesteś zatrudniona a tym samym Twoje składki regularnie odprowadzane sa do ZUS; lub jeśli jesteś zarejestrowaną bezrobotną, lub jesteś na świadczeniach ZUS, rencie, etc. - mówiąc krótko jeśli masz ubezpieczenie - wtedy zabieg osteotomii wykonywany jest gratisowo czyli z funduszu NFZ.
W przypadku braku owego ubezpieczenia słyszałam od przyszłego pacjenta, że będzie go to kosztowało 1400 zł.

mikado 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 25 Cze 2009
Skd: Wr

Katju, czy ja już nie wspominałam, że jesteś niesamowita? :-D przywracasz nadzieję. Kiedy usłyszałam o kapoplastyce, załamałam się kosztami. To naprawdę zwala z nóg i przyprawia o zemdlenie. Nawet mój szef nie krył zdziwienia. Powiedział, że pomoże. Ale teraz dzięki Twoim/Waszym słowom jest mi duuuuuuużo lżej :-D i czekam na wizytę z niecierpliwością. Mam nadzieję, że usłyszę dobre wieści.

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia

:-) Cieszę się. Ja też mam nadzieję, że Twoje bioderka kwalifikują się do osteotomii. Koniecznie daj nam tu znaka jak będziesz już po wizycie. (note bene wizytę mamy w tym samym dniu ;-) jak się okazało)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Mikado ale kapoplastyke rowniez wykonuje sie w ramach NFZ-u Na pewno do polecenia jest Poznan http://www.sk4.am.poznan.pl/ oraz Otwock BMHR- rodzaj kapoplastyki na NFZ robi sie w Piekarach wiec jak widzisz nie jest tak zle o ile jestes ubezpieczona

olifffka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 01 Lip 2009
Skd: K-ce

Ciekawy temat. Szczerze mówiąc moglam bym pisac i pisać o realiach polskich szpitali.... i czasami aż się przyslowiowy "nóż w kieszeni się otwiera" na samą myśl o tym w jakich warunkach przebywają poważnie chorzy ludzie. I szczerze mówiąc wiele z nich powinno byc zamkniętych chociażby przez sanepid bo nie spelnia podstawowych wymogów.
Ja miałam to szczęście, że trafiałam do tych tzw. nowoczesnych szpitali i klinik, gdzie było czysto, gdzie były łóżka na piloty, łazienki dostosowane odpowiednio.
Ale np.w najwiekszym w woj. śląskim SP CSK SUM w Katowicach warunki są karygodne, aż się w głowie nie mieści w jakich warunkach leczeni są pacienci tak poważnych oddziałów, jak np. neurochirurgia... sale 6 osobowe, łóżka pamiętające lata 70-te, materace z dzurami na środku, jedna brudna toaleta na cały oddział, zimna woda, brak intensywnej opieki po operacji (chory jest przewozony po 5-6 godz. operacji na ŻWYKŁĄ sale)....
Jeszcze długo w Polsce nie będzie normalnie.....

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

W latach 91-92 to w Raciborzu byly karaluchy hihi(albo nie hihi) Mialam tam robiona osteotomie

olifffka 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 01 Lip 2009
Skd: K-ce

Ja pamiętam z czasów dzieciństwa,że w szpitalu na Lindleja w Warszawie wieczoram chodziły karaluchy, przerażające to było dla dziecka 4-5 letniego :mrgreen:

ewunia123 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Skd: Warszawa

Witam Wszystkich na Forum!

Oczywiście AniuL, że Cię pamiętam, mam nadzieję że u Ciebie Wszystko w porządku i też wracasz do zdrowia w tempie kosmicznym. Muszę się przyznać że "zazdrościłam" Adze i Tobie że już macie to z głowy i idziecie do domku a wszystko przede mną [ no ale taka kolej rzeczy]Fajnie że dzięki temu Forum możemy się "pospotykać "i wymienić nasze doświadczenia- może przydadzą się tym którzy są jeszcze "przed".
Super że lazieneczka "dochrapała" się uchwytów, pierwsze koty za płoty, napewno zrobią już niedługo w WC. Może to nasza skarga poskutkowała?

A propos łóżeczka na pilota też miałam na niego chrapkę,kiedy zwolniła go Katja ,ale nietety ono nie ma górnych uchwytów do podnoszenia, a szkoda.

Jowi a jeśli chodzi o " żółtko" to znasz przysłowie "szukajcie a znajdziecie" Pozdrawiam i życzę zdrowia :lol:

AniaL 

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 2
Doczya: 14 Cze 2009
Skd: Warszawa

Cieszę się strasznie że mnie pamiętasz bo bardzo Cię polubiłam w tym tak krótkim czasie :-) , zdrowieję faktycznie w tempie kosmicznym mam nadzieję, że Ty również. Co do uchwytów w łazience to nie ma jeszcze rewelacji (wiem bo jestem na gorąco po spotkaniu osteotomiaków w otwocku i widziałam na własne oczy), bo na razie jest tylko jeden w łazience przy kibelku, a przydałoby się jeszcze parę np. po drugiej jego stronie czy przy prysznicu, no i oczywiście w osobnym kibelku obowiązkowo. Miejmy nadzieję że z czasem (krótkim) będą i tam...

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Pi 14 Sie, 2009   

Dziewczyny bardzo miło wspominam pobyt w klinice że względu na personel. Pielęgniarki miłe sympatyczne.P salowe również ,ale jak pomyśle o tych łazienkach włosy stają mi dęba to nie są a przynajmniej nie były łazienki dla niepełnosprawnych ludzi po operacjach.

Moja mama uwierzcie mi jest pełnosprawną osobą a podczas tego rocznego pobytu ze mną w Otwocku właśnie w łazience na oddziale 1 B złamała rękę z powodu śliskiej podłogi. I tego że w momęcie upadku nie miała się czego złapać. i to złamała tak poważnie że musiała mieć wstawiany drut bo było przemieszczenie. Ja byłam na jednym oddziale a moja mama w tym czasie była pacjentką oddziału drugiego Otwockiej kliniki. Wiecie co ja tego za przeproszeniem palanta co dopuścił te łazienki do użytku poddała operacji nogi dała mu kule i wpuściła do tej łazienki.

Ciekawe czy uznał by wtedy że nadają się one do użytku dla niepełnosprawnych to samo się tyczy WC :-(

Dopiero po wypadku mojej mamy zostały zamontowane poręcze bo ktoś nareście pomyślał Ja też po tym wszystkim rozmawiałam z Prof Nie przypisuje zasługi sobie

Tylko zastanawia mnie fakt że musiało się coś stać zeby ktoś nareście zareagował.

Jedno mnie pociesza że inni a przede wszystkim pacjenci będą teraz bezpieczni.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Pon 24 Sie, 2009   

Zacytuję Wam słowa pewnego pana z innego forum:
"Na operacje czekałem 3 miesiące (dodam że mieszkam w Angli). Operacja, jak powiedział zadowolony z siebie lekarz się powiodła (odpowiedziałem mu uśmiechem) Nie wiem jak długo trwał zabieg, anestezjolog uśpił mnie bez problemu. Po wybudzeniu nic nie pamiętałem, wiem tylko że byłem bardzo głodny(dostałem tylko kanapki bo już było po 6.00 wieczorem i kuchnia zamknięta), ażeby oddać mocz to musiałem chyba wypić ze 3 litry wody bo na leżąco bardzo nieporęcznie.
Bolało troche tylko na drugi dzień jak znieczulenie schodziło. póżniej tylko przez 3 kolejne dni to tylko paracetamol i jakaś mała tabletka.
Już po 4 dniach od zabiegu wypuścili mnie do domu, dostałem ze szpitala kule, fotel (dzięki któremu siedze wyżej) dodatkowo wysoki taboret z poręczami oraz "przenośną toalete". Oraz 2 pary podkolanówek dociskowych-noscić do 6 tygodni (bardzo sexi)."

Czy my tego normalnego stanu rzeczy dożyjemy w Polsce? :-/

mariov 
mariov
Mikrus Bioderkus

Status: Inne operacje
Doczy: 29 Mar 2010
Skd: Wroclaw
Wysany: Wto 06 Kwi, 2010   

Cześć wszystkiem,

czy może orientuje się ktoś ile kosztuje artroskopia biodra? np. w rehasport w Poznaniu albo gdziekolwiek. Jaki moze to być przypuszczalny koszt, jeżeli wykona się ten zabieg prywatnie>?

ewabe 
powrót po latach

Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczya: 13 Sty 2010
Skd: Kraków
Wysany: Wto 13 Kwi, 2010   

Bardzo wstępnie dowiadywałam się w Żorach i za wykonanie artroskopii 1 biodra powiedziano mi 6 tysięcy, czas oczekiwania około 6 tygodni.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: