Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Pon 04 Lip, 2011
Życie z wiszącym biodrem, a potem z czwartą endo - Alicja.
zozo 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczya: 11 Lip 2009
Wysany: Sob 19 Lis, 2011   

Alicja, ja jak się przeforsuję, to też mnie coś tam pobolewa i to w tej operowanej nodze 2x, ostatnio 1,5 roku temu a Ty miałaś nogę operowaną - nawet nie chcę liczyć ile razy, bo się z pewnością pomylę :mrgreen: , to trudno żeby nic nie bolało. Będzie dobrze :) .

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M
Wysany: Sob 19 Lis, 2011   

Alicja napisa/a:

Nie pisałam jeszcze, że i biodro mnie pobolewało. Ku mojej radości ten ból pojawia się coraz rzadziej.

Alu dobrze, że tylko pobolewa :) i to coraz rzadziej :)
Trzymaj się dzielna kobieto :*

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Nie 20 Lis, 2011   

To że się pojawia coraz rzadzej to dobry znak :) Oby w końcu już wcale nie wrócił :ok:

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Doczya: 01 Wrz 2009
Skd: łódzkie
Wysany: Pi 30 Gru, 2011   4 miesiące po operacji

Jutro mijają 4 miesiące od mojej ostatniej operacji. Trzy dni temu byłam na kontroli i dostałam pozwolenie na pełne obciążanie chorej nogi. Na rtg widać, jak przeszczepy się ładnie zabieliły - integrują się z moją miednicą. Koszyk się nie przemieszcza.

Operator zadowolony, ja też, ale jest też coś, co mnie martwi - ból kolana. Pojawił się, gdy zaczęłam robić ćwiczenia podporowe. Lekarz jest zdania, że kolano musi się przyzwyczaić do zwiększonego wysiłku. Ale ja się martwię, bo już raz ból kolana był zwiastunem czegoś zupełnie innego. Wtedy skończyło się rewizją. :-(

Stopa powoli odpuszcza - zarówno operator jak i Fizkom są zdania, że jej ból był spowodowany nieodpowiednim obciążaniem. Biodro sprawuje się naprawdę przyzwoicie jak na ilość przebytych operacji. Tak dobrego zgięcia nigdy w życiu nie miałam (poza okresem wiszącego biodra), bez trudu obcinam paznokcie u operowanej nogi. Od ok. 2 miesięcy śpię na obu bokach i brzuchu.
Znów mogę prowadzić auto - co za ulga !!!

Ogólnie rzecz biorąc - myślałam, że wszystko pójdzie łatwiej. Rehabilitację zaczęłam 5 tygodni po operacji, świetnie się czułam, ale moja noga szybko sprowadziła mnie na ziemię. Rok życia z wiszącym biodrem jednak pozostawił po sobie duże zmiany - bardzo trudno mi odbudować mięśnie, przyzwyczaić je do odpowiedniej pracy. Bardzo się staram i sumiennie ćwiczę, ale efekty są mizerne. Mięśnie szybko się męczą, codziennie rano zaczynam walkę od nowa. Całe szczęście, że druga noga jest zdrowa.

Za 2 miesiące wracam do pracy i naprawdę obawiam się, czy dam radę. Gdyby to była praca biurowa, moje obawy byłyby mniejsze.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Pi 30 Gru, 2011   

Alicja, jak dobrze że biodro ma się dobrze Z kolanem tak często bywa że dostaje popalić bo inaczej zaczyna pracować. Skoro z biodrem jest ok to może powinnaś kolano skonsultować (usg lub inne badanie). Moja towarzyszka z pokoju szpitalnego również narzekała na kolano i wiem że nie tylko ona więc nie jest to pojedynczy przypadek. Ja również uskarżałam się na kolano, ale u mnie przyczepy przy kolanie szwankowały :/

Alicja 

Gigantus Bioderkus

pasiflora napisa/a:
Ja również uskarżałam się na kolano, ale u mnie przyczepy przy kolanie szwankowały :/

Też mi to wygląda na tkanki miękkie, bo jak dotykam w bolącym miejscu, także czuję ból. A poza tym kolano strasznie trzeszczy przy kucaniu, a nawet przy prostowaniu go podczas leżenia na plecach. Masz rację, chyba muszę następnym razem o rtg kolan poprosić, chociaż wcześniej na nie nie narzekałam z wyjątkiem tego okresu po pierwszej endo, no ale ona była źle wstawiona i ból ustał po rewizji.

pasiflora, czy Twoje przyczepy już nie bolą?

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Alicja napisa/a:
Bardzo się staram i sumiennie ćwiczę, ale efekty są mizerne.

Nie zrażaj się ! Wykonujesz wielką pracę i jeszcze masz trochę tej trudnej drogi przed sobą ,ale będzie coraz lepiej ! Ten rok musisz odrobić i to podwójnie bo ucząc mięśnie prawidłowej pracy, ale dasz radę! Jesteś silna i dasz radę! :ok:
Na to kolano napewno jest wytłumaczenie, jeśli nie już od razu to fizjoterapeuta będzie umiał to wytłumaczyć i coś podpowiedzieć ( a pewnie będziesz to konsultować ). Trzymam kciuki, że to nie zwiastun złego tylko sygnał że coś jeszcze masz do zrobienia w rehabilitacji po czym to ustąpi.
Alu, super że masz takie zgięcie, to duży plus i wygoda dla Ciebie!
2 miesiące to dużo dla rehabilitacji i będziesz po tym czasie w dużo lepszej formie :ok:

aga.t. 

Gigantus Bioderkus

Status: Kapo x 1
Doczya: 02 Cze 2010
Skd: Czeladź

Alicja Tak już jest, że jak jest dobrze z naszym bioderkiem po operacji to już chciałybyśmy tańczyć, biegać - po prostu ''normalnie'' funkcjonować...bez kul, bez bólu, bez ograniczeń. Czas i cierpliwość to teraz jedne z ważniejszych rzeczy, które musimy sobie wbić do głowy. Trzeba poświęcić właśnie ten czas i cierpliwość na rehabilitację i poprzestawianie pewnych rzeczy w naszej głowie. Nie możemy odpuszczać, bo jak raz odpuścimy to potem musimy dwa razy nadrobić - nie ma co się dziwić, że Twoje mięśnie są w takim stanie, w końcu przeszłaś długa drogę.
Dobrze, że potrafisz też dostrzegać plusy jak np. prowadzenie auta czy ''zwykłe'' obcięcie paznokci u stóp (taka mała rzecz a cieszy, prawda?).
Aluniu trzymam kciuki za dalsze pozytywne efekty Twojej pracy nad formą ale jestem pewna, że potrafisz sobie znakomicie :)

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Alicja napisa/a:
pasiflora, czy Twoje przyczepy już nie bolą?
bolały mnie po pierwszej operacji jak stanęłam pewniej na nogi, szczególnie przy wchodzeniu na schody. Teraz nie bolą kolana ale myślę że jeszcze je poczuję, niestety :(

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Wysany: Sob 31 Gru, 2011   

AgaW napisa/a:
Na to kolano napewno jest wytłumaczenie, jeśli nie już od razu to fizjoterapeuta będzie umiał to wytłumaczyć i coś podpowiedzieć ( a pewnie będziesz to konsultować ).

Kiedy byłam u Fizkoma, jeszcze się nie odzywało, ale już wtedy mówił, że bok nogi mam spięty z powodu licznych blizn po jej zewnętrznej stronie. Kolano właśnie tam boli. Na co dzień pracuję z innym terapeutą, który podziela zdanie lekarza operującego. Tak więc jeszcze długa droga przede mną.

Dziękuję za kciuki. :-D

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

Alicja napisa/a:
Lekarz jest zdania, że kolano musi się przyzwyczaić do zwiększonego wysiłku. Ale ja się martwię, bo już raz ból kolana był zwiastunem czegoś zupełnie innego. Wtedy skończyło się rewizją.

Alicjo,
Dokładnie napisz gdzie boli Ciebie kolano . Z przodu/boku!!/z tyłu/pod rzepką/nad rzepką?
Teoria o konieczności przyzwyczajenia się stawu do obciążenia jest dla mnie najmniej prawdopodobna. Zresztą jest to bardzo łatwe do sprawdzenia - bez RTG, USG, RM, TK ..........

Fizkom

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Fizkom napisa/a:
Dokładnie napisz gdzie boli Ciebie kolano . Z przodu/boku!!/z tyłu/pod rzepką/nad rzepką?

Fizkomie, boli mnie z boku na wysokości rzepki. Nie boli mnie cały czas, tylko podczas ćwiczeń podporowych, w których prawie cały ciężar ciała przenoszę na operowaną kończynę. Bardzo Ci jestem wdzięczna, że pomagasz mi w rozwiązaniu problemu.
Fizkom napisa/a:
Teoria o konieczności przyzwyczajenia się stawu do obciążenia jest dla mnie najmniej prawdopodobna.

Dla mnie też, chociaż jestem laikiem, ale swoją opinię opieram na tym, co od Ciebie usłyszałam i na tym, co czuję.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

Alicjo,
"Znam" Twoje kolano (badałem je w gabinecie) więc zaryzykuję postawienie diagnozy na odległość.

Ból pochodzi u Ciebie z przyczepu piszczelowego Powięzi Szerokiej Uda (okolica tzw. Guzka Gerdy).
Powięź ta bierze między innymi udział w stabilizacji miednicy i stawu kolanowego włąsnie podczas akcji podporowej nogi. Tutaj szukajcie z fizjoterapeutą rozwiązania problemu. Nieprawidłowa praca jednego z tych elementów albo obu jednocześnie a tym samym zbyt duże napięcie w/w powięzi - objawia się bólem w okolicy, o której piszesz.

Trzeszczenie w stawie kolanowym podczas kucania to, prawdopodobnie u Ciebie, efekt przyparcia bocznego rzepki do kłykcia bocznego kości udowej. Koniecznie należałoby zmobilizować manualnie Troczek Boczny Rzepki razem włąśnie z Powięzią Szeroką Uda.

Teorię o przyzwyczajaniu się stawu kolanowego do obciążenia "odłóżcie na najwyższą półkę".

Powodzenia,
Fizkom

Alicja 

Gigantus Bioderkus

Fizkomie, bardzo Ci dziękuję za szybką odpowiedź i serdecznie pozdrawiam.

Pojutrze idę na terapię, poproszę terapeutę o interwencję wg Twoich wskazówek.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Wysany: Nie 01 Sty, 2012   

Fizkom napisa/a:

Teorię o przyzwyczajaniu się stawu kolanowego do obciążenia "odłóżcie na najwyższą półkę".
Już się "przyzwyczajałam" do bólu przed operacją i więcej nie mam zamiaru. Też nad kolanem pracowałam z rehabilitantem.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: