Status: Endo x 2
Wysany: Nie 06 Pa, 2013
Rehabilitacja to podstawa mojego codziennego i dobrego funkcjonowania.
W moim zmaganiu się z bólem w czasie powrotu do normalności po operacjach pomogli mi nie lekarze - którzy rozkładali ręce mówiąc, że oni już swoje zrobili- ale REHABILITANCI. Z ogromnym bólem trafiłam do Fizjofitu w Gliwicach i tam rozpoznano, że moim problemem są głębokie blizny. Dzięki terapii manualnej, regularnym ćwiczeniom i maści contratubex mogę chodzić i bardzo poprawił mi się zakres ruchu, nie mówiąc już i sile nóg. Co prawda ból nie zniknął całkowicie ale nie muszę brać tabletek, wystarczy gimnastyka.
teraz, po trzech latach od pierwszej endo wiem, że operacje to dopiero pierwszy krok w powrocie do w miare dobrego funkcjonowania.
Status: Endo x 1
Wysany: Nie 06 Pa, 2013 jak sie rehabilitowac?
Kochani! 11 wrzesnia mialam operacjie stawu biodrowego-edno bezcementowe minelo 3 tyg . w ub czwrtek bylam na kontroli i zapytalam o rehab, zdziwony oprerator zapytal po co? Mnie zabraklo jezyka wgebie .Mam do Was pytanie czy mozna jeszcze od innego lekarza zdobyc skierow na jakas rehab poopreacyjna czy nadal drazyc u lekarza ortopedy to skierowanie? Nie wiem jak mam sie zachowac ? prosze o rady .Zadzwonilam do znajom rehabilitanta, ale prywatna wizyte bede miala 16 pazdziernika .Mysle ze on oceni moj stan , jednak na prywatna rehab nie bardzo mnie stac, wiec jeszcze raz powiedzcie co mi radzicie?
Doroto nie wiem jak uciebie ale ja brałem skierowanie na rehabilitacje od kazdego lekarza tzn po ypadku zawędrowałem az do szpitala wojewódzkiego gdzie z wypiszem dostałem skierowanie na rehabilitacje , pomijając to mam blisko szpital gdzie jest poradnia ortopedyczna jak i chirurgiczna .W moim przypadku było tak ze najblizsze centrum rehabilitacji wymagało skierowanie od mojego ortopedy to z wojewódzkiego było dlanich mniej wazne , po pierwszej rehabilitacji pomyślałem o drugiej gdzie ortopeda zamiast szpitalnej w ośrodku rehabilitacyjnym dał napiszał dochodzącą , to poszedłem do rodzinnego równiez po skierowanie na rehabilitacje.Więc Doroto myśle ze poradzis sobie i będziesz mięc rehabilitacje z nfz cego zycze pozdrawiam i zdrówka zycze....
_________________ " nie smuć się nie warto ciesz się życiem i kazdą jego chwilą".....» Wieloodłamowo złamana miednica, lewa kończyna krótsza o 4 cm
Rehabilitacja zaczyna się (przynajmniej u mnie jak u innych pacjentów , których znam) zaczęła się po 1 dobie i u nas bo było nas kilku było to kręcenie stopą okręgów a w 3 dobie wstawaliśmy z łóżka ku mojemu przerażeniu ale nie było zmiłuj się , później hyc hyc po korytarzy i pani powiedziała , że idziemy do sali ćwiczeń a po drodze .......... mamy schody do przerobienia i wtedy zrozumiałem powiedzenie " i zaczęły się schody " . Rehabilitacja jest w/g mnie drugą zaraz po operacji najważniejszą sprawą .
Doroto .
Ja radziłabym Tobie skorzystać z prywatnej wizyty u rehabilitanta . Termin nie jest bardzo odległy .Myślę , że dokonasz właściwego wyboru , a fizjoterapeuta odpowiednio zajmie się Tobą . Jeżeli chodzi o skierowanie to możesz poprosić również lekarza pierwszego kontaktu lub lekarza rehabilitacji , tylko ciekawe , czy na NFZ będziesz miała rehabilitację funkcjonalną , dostosowaną do Twoich potrzeb?
Wiek: 48 Doczya: 31 Gru 2011 Posty: 643 Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Pon 07 Pa, 2013
Dorota56, większość z nas zmaga się z problemem kosztów prywatnej rehabilitacji. Jednak tylko wówczas będziesz mieć szansę indywidualnego planu rehabilitacji. Oczywiście musisz mieć sprawdzonego terapeutę, który będzie miał na uwadze całe Twoje ciało nie tylko nowe bioderko.
Rehabilitacja z NFZ najczęściej sprowadza się do jednego schematu.
Inwestycja w swoje zdrowie i sprawność powinna być priorytetem.
Wysany: Wto 08 Pa, 2013
Dziekuje za rady .Poki co nadal wykonuje sama cwiczenia izometryczne zalecene w szpitalu przez rehab .Powiedzcie mi jeszcze czy mozna i jest wskazane chodzic juz na spacery ? ja krece sie po domu jednak najwygodniej mi na sypialnianym wygodnym lozku.....:)pozdrawiam
Wiek: 48 Doczya: 31 Gru 2011 Posty: 643 Skd: okolice Nowego Sącza
Wysany: Wto 08 Pa, 2013
Jesli czujesz się dobrze myślę, że jak najbardziej na mały spacerek można się wybrać. Najlepiej z kimś.
Tylko powinnaś porozmawiać z terapeutą o prawidłowym chodzie.