Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: pasiflora
Nie 09 Sie, 2009
[ KAPOPLASTYKA] Rehabilitacja po kapoplastyce - wskazówki
Aga 
Aga

Popularus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 26 Cze 2009
Wysany: Pi 31 Lip, 2009   

AgaW napisa/a:
jak zauważyć nieprawidłowości w chodzie,

POPIERAM!!!! - ja czasem nie jestem pewna co do prawidłowości wykonywania ćwiczeń w domu, a co dopiero wykryć nieprawidłowości w chodzie!

Rehabilitacja to nie tylko ćwiczenia, to też rozumienie własnego ciała i zależności, jakie nim kierują. Choremu potrzebna jest świadomość tego, w jaki sposób powinien wykonywać czynności, co obciążać, jak napinać i to nie tylko w sytuacji ćwiczebnej, ale w każdym momencie swojej aktywności ruchowej.

Fizkom 
Fizkom
Gigantus Bioderkus

Status: Fizjoterapeuta
Doczy: 25 Cze 2009
Skd: Poland

:oops:

Aga 
Aga

Popularus Bioderkus

Doczya: 26 Cze 2009

Cytat:
:oops:

też popieram!

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

Bardzo się cieszę, że Fizkom tak dobrze tłumaczy i pomaga nam zrozumieć ważne sprawy dla naszej rehabilitacjii. :mrgreen:

Reha
[Usunity]

Wspaniale! Ale zrobiło się ciekawie! Pozdrowienia dla kolegi po fachu - Fizkoma. Dzielnie edukuje :-) Wielkie brawa! Naturalnie z całego serca dołączam się do wypowiedzi wyżej. Szalenie miło, kiedy chorzy chcą poznać lepiej swój organizm i zrozumieć jak działa a także na czym polega profesjonalna fizjoterapia. Aż serce rośnie!
Pozdrawiam!

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska
Wysany: Sob 01 Sie, 2009   

Ciekawa dyskusja pozwólcie że się włączę. Rehabilitacja jest bardzo potrzebna niestety wykwalifikowanych rehabilitantów jest u nas ciągle jak na lekarstwo zwłaszcza w małych miastach.

A nawet jeśli są rehabilitanci to często pracują starymi metodami ponieważ się nie doszkalają uważają że tego czego nauczyli się kilkanaście lat temu wystarcza i nie biorą pod uwage tego że medycyna idzie naprzód i techniki rehabilitacji też się zmieniają

Sama przekonałam się o tym niestety bardzo boleśnie jak wiecie jestem po podwójnej osteotomii, oprócz tego choruje od urodzenia na MPD mózgowe porażenie dziecięce.

W związku z czym jestem rehabilitowana całe życie.

Niestety ostatnio miałam pecha trafiłam do prywatnej kliniki na oddział rehabilitacyjny i myślałam że znają się tam na tym co robią zostały mi przepisane różne zabiegi w tym ćwiczenia regresywne polega to na tym że mięśnie są rozciągane przez rehabilitanta ręcznie w pozycji leżącej i jest to robione siłowo.

Czego w MPD nie można robić ponieważ w tej chorobie występuje tak zwana spastyka czyli nadmierne napięcie mięśni. No i w wyniku tej rehabilitacji P magister z wieloletnim stażem wyrwała mi biodro Skończyło się to 4 letnim bólem i w końcu osteotomią. Sam Prof powiedział że po partaczach poprawia

Przed tym wszystkim nie miałam żadnych problemów z biodrem.

A co się tyczy podwieszek w otwocku ćwiczyłam na podwieszkach beż obciążenia biernie. Po przyjeździe do domu po konsultacji z Prof zaczęłam ćwiczyć na podwieszkach Prof stwierdził że nogę mogę obciążać 50 % trzy miesiące po operacji no i rehabilitant stwierdził że jeśli w chodzie mogę obciążać 50% to założy mi obciążenie na podwieszki.Skończyło się tak że w momencie obrócenia mnie na bok nie zdjął ani podwieszki ani obciążenia operowana noga poszła z całej siły w bok. Ból był okropny , zdaniem Prof miałam bardzo dużo szczęścia że w tym momencie nie doszło do powtórnego wywichnięcia operowanego biodra.

A oddałam się w ręce niby kolejnego wykwalifikowanego rehabilitanta.

Dopiero dzięki Katji trafiłam na kompetentnego człowieka i teraz wiem co znaczy rehabilitacja z prawdziwego zdarzenia.

Także rehabilitacja tak ale nie do końca ufać wszystkim rehabilitantom i po prostu sprawdzać kompetencje . Bo nie zawsze ludzie nawet z magisterką wiedzą co robić a niestety za ich niewiedze płacimy my pacjenci.

Katja 

Status: Osteo. Ganza + Endo
Doczya: 12 Kwi 2009
Skd: Wawa/Silesia
Wysany: Nie 02 Sie, 2009   

Dziękuję za intersującą dysputę. Dalszą jej część w kontekście ogólnym prosze o kontynuację w Kąciku Rehabilitanta w temacie Rehabilitacja - rady, wskazówki, nasze doświadczenia: TUTAJ
Tutaj powracamy do meritum sprawy czyli do rehabilitacji w przypadku kapoplastyki.
Dziękuję. Admin.
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 15 Sie, 2012, w caoci zmieniany 5 razy  

jakubmarcinski 
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Pon 17 Sie, 2009   

pasiflora napisa/a:
Wiem, że linki bywają nudne, ale ten http://www.fizjoterapeutom.pl/file.php?id=150 powinna każda osoba po jak i przed endoprotezoplastyką zobaczyć Wszystko przejrzyście napisane z obrazkami łącznie Jest
1. Postępowanie zapobiegawczo-ochronne przed operacja
2. Postępowanie we wczesnym okresie pooperacyjnym:
-Ćwiczenia
-Zmiana pozycji
-Pozycja siedząca
-Siadanie wstawanie
-Nauka chodu
-Nauka chodu po schodach
-Czego unikać
-Dostosowanie mieszkania
-Środki pomocnicze w życiu codziennym
-A nawet pozycje w seksie
3. Dobór balkoniku i kul
Warto zobaczyć!!!

Faktycznie ciekawy link - wiele interesujących i ważnych tematów jest w tym artykule poruszonych. Nawet temat współżycia seksualnego po operacji. Szkoda tylko że tak po "macoszemu". Patrząc na dwie zaproponowane pozycje...... hm bywają chyba wygodniejsze i ciekawsze. Panie i panowie po operacji są raczej skazani na własną inwencje twórczą, ale może to nawet lepiej. :oops:

Pzdr

KubaP. 
Popularus Bioderkus

Doczy: 19 Cze 2009
Skd: Kielce

jakubmarcinski napisa/a:
Faktycznie ciekawy link - wiele interesujących i ważnych tematów jest w tym artykule poruszonych. Nawet temat współżycia seksualnego po operacji. Szkoda tylko że tak po "macoszemu". Patrząc na dwie zaproponowane pozycje...... hm bywają chyba wygodniejsze i ciekawsze. Panie i panowie po operacji są raczej skazani na własną inwencje twórczą, ale może to nawet lepiej. :oops:

To ciekawe kwestie. Dla mnie - nawet bardzo!! Kolego Jakubie - mój imienniku zresztą :mrgreen: , mamy nawet tutaj temat poświęcony sprawom sexu "po": http://forumbioderko.pl/v...der=asc&start=0 no i nie raz wzywałem już tam do zabrania głosu naszą mniejszą aczkolwiek wcale nie taką słabą męską część Forum :-) Jestem przed operacją (najpewniej czeka mnie endo...) Jeśli wiesz jak to jest "po" z endu u facetów opisz proszę w tym dziale. Znajdziesz tam tysiąc moich pytań na które nie mam ciągle odpowiedzi. Muszę to wiedzieć, bo rozumiesz.. facet musi trzymać fason jak to się mówi!

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

KubaP., Jakubmarcinski rownież jest przed (patrz status) więc nie napisze Ci chyba jak to jest z endo w sypialni :oops:

Dlaczego przypuszczasz , że będziesz miał endo? Gdzie byłeś na konsultacjach?

KubaP. 
Popularus Bioderkus

Ha ha ha, żarcik z tymi obcasami! Ide o zakład!

pasiflora napisa/a:
KubaP., Jakubmarcinski rownież jest przed (patrz status) więc nie napisze Ci chyba jak to jest z endo w sypialni :oops:

A przy okazji mojego imiennika Jakuba.. dopiero teraz zauważyłem, że jest "przed"... Trochę mi mina zrzedła. Ale może tak czy siak ma wiedzę na ten temat? Wyczuwam nosem, że jest rehabilitantem i jednak coś mi ciekawego powie w naszym sexwątku ;-)

pasiflora napisa/a:
Dlaczego przypuszczasz , że będziesz miał endo? Gdzie byłeś na konsultacjach?

Tak, tak, byłem i to nie na jednych. Werdykt jednogłośny. Ale zalecane jest czekanie na starczy wiek ;-) Na razie jeszcze nie jest źle, biodra dają radę :-) Dzięki za zainteresowanie! :-)

jakubmarcinski 
Mikrus Bioderkus

Doczy: 12 Sie 2009
Skd: Warszawa
Wysany: Wto 18 Sie, 2009   

pasiflora napisa/a:

No dobra. Rzeczywiście jesli chodzi o endo w sypialni to moge ukraść endoproteze, zamknąć się z nia w sypialni i coś wtedy napisać. :-/ Nie mam doświadczeń własnych.

Co do statusu "przed" to zaznaczyłem w ten sposób z racji przekonań własnych. Nie ma ludzi zdrowych - są tylko źle zdiagnozowani. Czyli reasumując pewno kiedyś czeka mnie hipotetyczna operacja.

Odpowiadając na :

KubaP. napisa/a:
A przy okazji mojego imiennika Jakuba.. dopiero teraz zauważyłem, że jest "przed"... Trochę mi mina zrzedła. Ale może tak czy siak ma wiedzę na ten temat? Wyczuwam nosem, że jest rehabilitantem i jednak coś mi ciekawego powie w naszym sexwątku

Tak jestem rehabilitantem.

Pozdrawiam

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Sro 19 Sie, 2009   

No tak z endo w sypialni brzmi masakrycznie, ale wszyscy wiedzą o co chodzi he he :oops:

KubaP. 
Popularus Bioderkus

jakubmarcinski napisa/a:

Tak jestem rehabilitantem.

Wiedziałem! :mrgreen: To super :-) Dzięki kolego za fachowe wypowiedzi. Ale żałuje, że nie wiesz nic w sprawach endo+sypialnia ;-) No cóż. Będe czekał cierpliwie dalej.
Pozdrawiam wszystkich!

Jowi 
Pielęgniarka

Gigantus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Cze 2009
Skd: Poznań

KubaP. napisa/a:
Ale żałuje, że nie wiesz nic w sprawach endo+sypialnia ;-) No cóż. Będe czekał cierpliwie dalej.

Wszystko przed jakubmarcinski, więc KubaP., czuwaj:)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: