Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Przesunity przez: Katja
Pon 04 Lip, 2011
Droga do artroskopii pierwszego biodra
Zulka 
śmigam :)
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 2
Doczya: 26 Kwi 2010
Skd: warszawa
Wysany: Pon 27 Gru, 2010   

Cześć :-)

No więc obecnie moje bioderko ma się dobrze. Nie mogę powiedzieć, że nic nie czuję, bo nadal pojawiają się lekkie dolegliwości bólowe, ale przy konkretnych ruchach i raczej związane z mięśniami. Najbardziej pomagają mi ćwiczenia i ruch, ale jak kilka dni mam bardziej przesiedzianych (co w moim przypadku zdarza się rzadko) to wtedy czuję większe napięcie mięśni a przy tym ból głównie przy odwodzeniu nogi (jest to trudny do wytłumaczenia dyskomfort - jakby coś 3mało mnie w okolicy pośladka i blizn i myślę, że to głównie tam jest problem). Jeśli chodzi o zakresy to po zakończeniu rehabilitacji miałam lepsze niż w nodze czekającej na operację. W tej chwili troszkę się zmniejszyły, bo już tak intensywnie nikt mnie nie katuje, ale są fizjologiczne. Nie mam żadnych bóli, które miałam przed operacją :-D

Zulka 
Popularus Bioderkus

Wysany: Sro 13 Kwi, 2011   

Witajcie bioderkowicze!

11 kwietnia przeszłam artroskopie drugiego (lewego) bioderka. Właśnie mija 3 doba po operacji.
Zabieg trwał ponad 3 godziny, bo był dość skomplikowany. Mam założone na obrąbek 4 kotwice i pokryte dodatkowo kolagenem.
Na szczęście tym razem chrząstka nie była uszkodzona, więc mam nadzieję, że wszystko pójdzie szybciej niż przy prawym bioderku.
W tej chwili biodro boli już tylko przy poruszaniu, od 2 doby śpię na zdrowym boku, więc noce udaje mi się przesypiać. Do ubikacji chodzę już sama, co po operacji pierwszego biodra tak szybko mi się nie udało, bo przyzwyczajałam się do chodzenia o kulach.
Ponieważ był to drugi taki zabieg, to czuje się silniejsza i odważniejsza, no i bardziej zmobilizowana do szybkiego powrotu do pełnej sprawności. Póki co zaczynam ćwiczyć troszkę w domu a reha poza domem zaczynam po świętach, wtedy też zdejmą mi szwy, no i zacznie się ciężka walka o nogę. Wiem co mnie czeka na sali rehabilitacyjnej i już się boję, ale wiem też, że porządnie popracują nad biodrem i będę śmigać :-)
Nie mogę się doczekać, kiedy minie ten najgorszy okres i noga mniej będzie bolała :-D

Robiłam też MR biodra prawego,żeby sprawdzić jak wygląda staw po artro i jest wszystko oki, co mnie ogromnie cieszy!! :lol:

Pozdrawiam!

Wanda 
Popularus Bioderkus

Doczya: 02 Sty 2011
Skd: Warszawa
Wysany: Sro 13 Kwi, 2011   

Zulka trzymam za Ciebie kciuki- obyś szybciutko wracała do zdrowia i formy!!

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Doczy: 15 Wrz 2009
Skd: Sosnowiec
Wysany: Pon 18 Kwi, 2011   

;D Witam!
Super......jestem pełen podziwu i wielki szacunek dla Ciebie,że zdecydowałaś na drugą operację .Bardzo się cieszę,że w tym pierwszym
operowanym bioderku wszystko OK
pozdrawiam
Artrostopowicz Krzysztof

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Wto 19 Kwi, 2011   

Krzysztofie, jak dawno Cię nie było, miło znów Cię widzieć na Forum :)
Jak się czujesz? Jak Twoje biodro?

flora01 
flora01
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 19 Kwi 2011

Hej Zulko!

Jestem po wypadku snowbordowym we Francji (i tam właśnie mnie operowali) i od roku leczę poważne złamanie kości udowej (która nie chce się zrastać)
Do tego, od samego początku doskwierał mi ból w biodrze. Lekarz prowadzący w Polsce, twierdził, że po takim urazie to zupełnie normalne i trzeba czekać.
Czekałam bardzo długo, ale oczywiście ból nie mijał, tylko narastał.
Zaczęłam się sama diagnozować. I oczywiście miałam rację. Zerwany obrąbek.

Myślę, że równiez będę musiała mieć artroskopie biodra. Napisz mi proszę na flora01@poczta.onet.pl gdzie robiłaś artroskopię i kto ją wykonywał. Czytałam, że w Polsce nie jest to popularny zabieg i niewielu lekarzy umie ją dobrze wykonywać.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

flora01, artroskopię na pewno wykonują świetnie w prywatnej Sport Klinice w Żorach. Na pewno również robią to w Szpitalu Urazowym w Piekarach Śląskich oraz w otwockim szpitalu.... i w wielu innych :mrgreen: Więc chyba nie aż tak ich mało :mrgreen:

hiande 
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczya: 19 Lip 2010
Skd: Józefów

flora01, zarówno ja jak i Zulka robiłyśmy artroskopie biodra u dr. Piontka w Poznaniu w Rehasport Clinic. Mamy obydwie największe zaufanie do tego właśnie lekarza. To jak obie dochodzimy do pełnej sprawności świadczy o tym ,że to zabieg wykonany profesjonalnie. Ja jestem juz 18 tygodni po artroskopii i wszystko jest w najlepszym porządku. Wróciłam do ćwiczeń jogi i wykonuje je bez trudu i bólu. Udało się i to jest najważniejsze. Tobie też życzę mądrego lekarza i jego wprawnych rąk. A różne tu mają ludzie doświadczenia odnośnie artroskopii. Oby Twoje doświadczenia były jak najlepsze.

flora01 
flora01
Mikrus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 19 Kwi 2011
Wysany: Sro 20 Kwi, 2011   

Wielkie dzięki za informacje ;) ) Najlepszą rekomendacją są zadowolone pacjentki ;) . Będę, więc uderzać do Poznania.

A w innej kwestii.. czy możecie polecić jakieś środki przeciw bólowe, które choć trochę wam pomogły?
Czasami boli tak bardzo, że nie chce mi się wstawać z łóżka. Wtedy muszę się ratować chemią ;(

Będę wdzięczna ;) )

kinga 
19III2008 11VII2012

Status: Endo x 2
Doczya: 03 Gru 2009
Skd: z Polski

flora01 napisa/a:
A w innej kwestii.. czy możecie polecić jakieś środki przeciw bólowe, które choć trochę wam pomogły?

tą inną kwestią są już istniejące tematy na forum :)
proszę poszukać i poczytać (tematy ogólne)

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

AgaW,
:-| Dziękuję..Czuję się dobrze.A bioderka...?.Da się przetrzymać, pobolewają raz mocniej raz słabiej.Jest u mnie problem z bieganiem i jazdą na rowerze tzn.w ogóle nie biegam i nie jeżdżę bo występujący ,pojawiający się wtedy ból jest dość nieprzyjemny.
Pozdrawiam

Zulka 
Popularus Bioderkus

Zgadzam się z hiande, zaufanie do naszego lekarza mamy duże, świadczy o tym najbardziej chyba fakt, że wróciłam do niego z drugim biodrem i to już po 8 miesiącach od pierwszego zabiegu, bo bioderko jest całe i zdrowe i może przejąć teraz obciążenie, aby dać szansę na wyzdrowienie drugiego.
Ale pamiętaj, operacja jedno a fachowa rehabilitacja drugie - tak samo ważne!

ewabe 
powrót po latach

Popularus Bioderkus

Doczya: 13 Sty 2010
Skd: Kraków
Wysany: Wto 26 Kwi, 2011   

pasiflora napisa/a:
flora01, artroskopię na pewno wykonują świetnie w prywatnej Sport Klinice w Żorach.

No ja nie wiem, czy tak świetnie... Chyba że po mnie mieli nagle wysyp kolejnych chętnych...

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska
Wysany: Wto 26 Kwi, 2011   

ewabe, znam osobiście chłopaka po artroskopii Jedna strona w powiatowym na NFZ a druga w Sport Klinice i z tej operacji jest bardziej zadowolony

Krzysztof34 
Krzysztof34

Popularus Bioderkus

Wysany: Sro 27 Kwi, 2011   

.Witam.ewabe, Myslę,że pasiflora, ...........ba!! Wiem,że ma rację !A dlaczego?Bo ja jestem tego dowodem!Pierwszym i jak widzę nie ostatnim... a to cieszy ! Sądzę,że chyba do końca nie zdajesz sobie sprawy z tego jaki przeszłaś zabieg i dlaczego ten,a nie inny?
Pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: