Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Joasia - moja historia
Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 18 Gru 2011
Skd: dolnośląskie
Wysany: Czw 17 Maj, 2012   

Mijka napisa/a:
Jakie to miłe, że bioderka "przed" pocieszają się nawzajem :smile: :grin:

Mijka, a czy mamy jakies inne wyjście? O zdanie mnie nikt nie pytał, więc trzeba miną nadrabiać :)

Mijka 

Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczya: 21 Lis 2009
Skd: W-M

Iza napisa/a:
trzeba miną nadrabiać

Iza, ale to naprawdę miłe, że się pocieszacie :) i oto chodzi, żeby nie tracić ducha :hug:

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

Doczya: 16 Maj 2012
Skd: Warszawa

Iza, Mijka, Wiecie ja ogólnie jestem radosną osóbką. Przeraziła mnie po prostu ta perspektywa. Ale do tej pory żyłam z tą chorobą nieświadomie i było dobrze, więc teraz też mogę!! Tylko muszę dodać do tego wizyty u ortopedy i pewnie jakąś rehabilitację :)

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie

JoasiaTe napisa/a:
Tylko muszę dodać do tego wizyty u ortopedy i pewnie jakąś rehabilitację

Stopniowo oswoisz się że jesteś "bioderkiem", najważniejsze to szukać w tym wszystkim wyjścia, zaakceptować siebie i cieszyć się tym co się ma - bo w końcu mnóstwo ludzi jest bardziej chorych niż bioderkowcy i ma większe problemy niż wiele osób z nas. Skoro jesteś wesoła to próbuj odnależć w sobie pozytywne myślenie , bo każdy medal ma dwie strony. Teraz wyda Ci się to nierealne ale wiele z nas po operacjach potrafiło dostrzec i napisać pozytywy swojej sytuacji ( dz.o psychologii ), gdy poczytasz nasze historie zobaczysz że można temu wszystkiemu podołać ( a wiele osób z nas! ) i pozostać wesołą i szczęśliwą osobą w miarę swoich realiów zadowoloną z życia :)

Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus

JoasiaTe napisa/a:
Ale do tej pory żyłam z tą chorobą nieświadomie i było dobrze, więc teraz też mogę!! Tylko muszę dodać do tego wizyty u ortopedy i pewnie jakąś rehabilitację :)

I tego się trzymaj, a świadomość to najlepsze co dostałaś. Obie długo czekałyśmy na prawidłowe diagnozy, więc można mówić o dużym szczęściu. Wprawdzie można biadolić dlaczego to właśnie mnie spotkało, ale kiedy przychodzą mi takie myśli do głowy to zadaję sobie pytanie: A dlaczego nie ja, dlaczego miałby to być ktoś inny? Pewnie jeszcze wiele wycierpię i najgorsze jeszcze przede mną, ale czy byłoby mi lepiej gdyby cierpiał ktoś z moich bliskich? Dasz radę jak i wiele bioderek dało, a wrodzony optymizm będzie Ci pomagał :)

kate310 
żyję z nadzieją

Doczya: 22 Lip 2011
Skd: Polska Południowa
Wysany: Pi 18 Maj, 2012   

JoasiaTe napisa/a:
Przeraziła mnie po prostu ta perspektywa.

Asiu rok temu miałam podobne odczucia. "Potwora" da się oswoić i z czasem pogodzisz się ze swoją "nową sytuacją". Rok temu płakałam ze strachu przed operacją - teraz kiedy termin wciąż się przesuwa przebieram nogami z niecierpliwością czekając na nowe życie bez bólu :)
Dasz radę, tak jak każdy/a z nas. Nie ma wyjścia bo załamywanie się do niczego dobrego nie prowadzi a tylko niszczy psychikę. Odnajdź pozytywne strony tej sytuacji i pamiętaj, że już nie jesteś sama. Jest nas tysiące :)

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

kate310, Kasiu ja się boję chyba bólu, który towarzyszy tej operacji :( Boję się rekonwalescencji. Bo sama perspektywa tego, że może uda mi się jeszcze kiedyś spokojnie usiąść okrakiem na krześle czy wsiąść na konia napawa mnie nadzieją. Czytałam dziś też wątek o bliznach. Jestem świadoma, że one będą ale boję się czy dam radę je zaakceptować :(
Wasze ciepłe słowa bardzo mnie podnoszą na duchu. Na razie skupiam się na pracy i żyję jak przed diagnozą, natomiast zaczynam odczuwać ból przy schylaniu się, i to od kilku dni tak mam. Prawe biodro jest w znacznie gorszym stanie i na wysokości tak jakby nerek przy pochylaniu się odczuwam ból :( Jest to o tyle nie przyjemne, że utrudnia mi tak banalne czynności jak założenie spodni czy ogolenie właśnie prawej nogi :-/ Nauczyłam się żyć z tymi utrudnieniami, póki co ból nie jest aż tak dokuczliwy.

kate310 
żyję z nadzieją

JoasiaTe napisa/a:
kate310, Kasiu ja się boję chyba bólu, który towarzyszy tej operacji :( Boję się rekonwalescencji.

To się nazywa "demonizowanie" im więcej się nakręcasz tym gorzej. Jesteś już na Forum to wiesz ile ludzi ma te problemy.
Asiu ja sama jestem tuż przed operacją. Z bólem zmagam się od 3 lat, to długie i ciężkie lata bo przedtem żyłam normalnie, ale odkąd oswoiłam się z myślą o operacji i wiem, że najgorsze są pierszwe trzy tygodnie to nie panikuję. Jak to mówią co nas nie zabije to nas wzmocni a wszystko jest do przeżycia. Ważne to wybranie dobrego operatora, porządna rehabilitacja i zdrowe podejście do sprawy. Będzie dobrze, wierz mi. W zasadzie problem z biodrem to nie jest najgorsza rzecz jaka może Cię w życiu spotkać :) GŁOWA DO GÓRY - DASZ RADĘ :lol:

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

kate310, Od razu jakoś mi tak lepiej :) Hehehe
Rehabilitacja fakt to ważna sprawa. Jak byłam teraz u lekarza powiedział, że praktycznie następnego dnia po operacji już się chodzi o balkoniku i idzie na rehabilitację. Nie wiem czy tak jest wszędzie czy tylko w tej burżujskiej klinice gdzie cenę za jedno biodro mi rzucili 30 tys. :-/

kate310 
żyję z nadzieją

JoasiaTe napisa/a:
kate310, Nie wiem czy tak jest wszędzie czy tylko w tej burżujskiej klinice gdzie cenę za jedno biodro mi rzucili 30 tys. :-/

Mieszkasz w W-wie kieruj się na Owock i prof. Czubaka - to wspaniały człowiek i specjalista od bioder, byłam nie tylko ja. Nie ma co się nastawiać na prywatną operację. NFZ finansuje takie operacje. Z tym balkonikiem to chyba nie do końca tak jest... raczej chodzenie o kulach, naprawdę podejdź to tematu spokojnie, wiem co mówię, bo sama byłam załaman ... :)

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

kate310 napisa/a:
podejdź to tematu spokojnie, wiem co mówię, bo sama byłam załaman ... :)
Zaczynam się oswajać z tą myślą, że teraz będę pod stałą kontrolą lekarską :) Dobrze, że trafiłam na to forum. Wierz mi, że przez wiele lat myślałam, że jestem jedyną osobą która ma taki dziwny problem z rozkładaniem nóg i blokadami w biodrach. A tu niespodzianka! Nie jestem sama! :-D

Iza 
... pod prąd ...
Maximus Bioderkus

Zgadzam się z kate310, że profesor Czubak to najznakomitszy fachowiec. Masz Asiu dużo szczęścia, że jest na wyciągnięcie ręki. Ja muszę 500 km pokonywać, aby jechać na wizytę. Jeśli chodzi o ból z tyłu jak to ujęłaś w okolicach nerek to powiem Ci, że znam to uczucie. Taki jakby dziwny ucisk. Moje prawe bioderko również jest w dużo gorszym stanie i głównie odczuwam prawą stronę.

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Nie 20 Maj, 2012   

Dziś rano obudziłam się z okropnym bólem pleców :( praktycznie nie mogę się schylać :( Boli tak na wysokości nerek tak jakby mi mięsień za mięsień zaszedł, a jak się schylam to taki kujący ból jest :(

JoasiaTe 
Mikrus Bioderkus

Wysany: Sob 19 Sty, 2013   

Jest coraz gorzej, a ja nie wiem gdzie szukać pomocy :( nie mam żadnego lekarza prowadzącego. Jakoś nie mogę do siebie przyjąć tej perspektywy, że jestem nie sprawna. Że jestem inna i może być coraz gorzej :( Trudno mi się z tym pogodzić. Może gdyby wcześniej u mnie wykryto chrobaka, może gdybym w wieku 16 lat wiedziała, to inaczej by było a ja o 10 lat za późno się dowiedziałam. Boję się teraz cokolwiek zrobić. Mój narzeczony mówi że nie ma co czekać że widzi że się męczę że jest coraz gorzej a ja boję się co kolwiek zrobić, chcę być sprawna, chcę urodzić dzieci i móc je nosić na rękach :(

AgaW 

Galaktikus Bioderkus

Status: Osteo. Ganza x 1
Doczya: 07 Cze 2009
Skd: Lubelskie
Wysany: Sob 19 Sty, 2013   

JoasiaTe napisa/a:
a ja nie wiem gdzie szukać pomocy

U dobrego ortopedy ( masz blisko do otwockich specjalistów ) jak i równorządnie obowiązkowo u dobrego fizjoterapeuty ( obowiązkowo-bo właściwa terapia to przepis na utrzymanie w sprawności - masz w Wa-wie dobrych specjalistów na wyciągnięcie ręki ).
Głowa do góry, najgorsza rzecz to nic nie robić, zacznij działać a poczujesz się lepiej psychicznie i będziesz mieć kierunek działania.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: