Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Autotransfuzja krwi przed zabiegiem
rafal1974 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczy: 31 Pa 2014
Skd: polana
Wysany: Pi 12 Gru, 2014   

Cześć stiv wyobraź sobie że mój operator zalecił mi przyjmowanie aspiryny przed zabiegiem bo parametry gęstości krwi mu nie odpowiadały popieram koleżanke fiolet wpadasz z skrajności w skrajności daj na luz bo oszalejesz zaufaj lekarzowi prowadzącemu Kinga ma 100% racji ze lekarz decyduje co i kiedy Czytałem twój poprzedni post jak przygotować się do operacji z tego co mi wiadomo to dobrze jest wzmocnić pewne partie mięśni ale zgłoś się do fachowca po schematy ćwiczeń ja przygotowaniem się w taki sposób ze przed zabiegiem kilka tygodni coś tam cwiczylem na tyle ile pozwalały mi przykurcze i ból potem spakowalem środki higieny osobistej i w drogę do szpitala na nowe wyzwanie jestem 6 tyg. po wszystko jest ok. przemieszczam się juz bez kul dyskonforty pooperacyjne są ale to podobno standardy które przejdą z czasem . Jeżeli chodzi o zabieg to ja tez jestem cykor w tych sprawach ale z doświadczenia ci powiem nie myśl tyle o tym bo i tak ci to nic nie da co ma być to będzie myśl pozytywnie to pomaga musi być dobrze
Pozdrawiam ciebie i wszystkie bioderka

Bonia 

Gigantus Bioderkus

Status: Osteo. + Osteo. Ganza
Doczya: 30 Cze 2009
Skd: Wielkopolska

W szpitalach też pytają co zażywasz w jakich dawkach. j przed ostatnią operacją musiałam wziąc do szpitala od lekarza rodzinnego opis współ istniejąxych schorzeń. Branych leków i dawek.Nikt nie wezmie Cię na planowany zabieg bez sprawdzenia takich rzeczy. Więc jak pisze kolega wżuć na luż

Krzyś 
Krzyś

Status: Endo x 2
Doczy: 05 Lis 2014
Skd: Glucholazy

Stiv Slon Witaj! Jak napisała Kinga "stosowanie antykoagulantów jest w niektórych przypadkach elementem terapii". Ja od kilku lat przyjmuję nie tylko kwas acetylosalicylowy ale i warfin oraz plawix.A wszystko to przez chorobę zwaną trombofilią. Gdybym przestał to brać, to krew po prostu przestałaby płynąć. W tym czasie przeszedłem dwa zabiegi operacyjne i nic się nie stało. Najważniejsze jest to, aby wiedział o tym lekarz prowadzący i przede wszystkim anestezjolog, bowiem w przypadku znieczulenia tzw. w kręgosłup może dojść do przewlekłego krwawienia i ucisku wokół rdzenia kręgowego, co skutkuje paraliżem od pępka w dół.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Podsumowując.
Wypowiedzi na forum można brać pod uwagę, jednak leki, terapię przestrzegamy ściśle wg lekarzy. Absolutnie nie robimy samowolki bo możemy sobie zaszkodzić. Lekarz powinien wiedzieć o wszystkim!

Stiv Slon 
Stiv Slon
Popularus Bioderkus

Status: Artroskopia x 1
Doczy: 17 Maj 2014
Skd: Warszawa
Wysany: Pi 12 Gru, 2014   CD ASPIRYNA

Witam

Odnoszę wrażenie, jakby moi Przedmówcy nie zapoznali się dobrze z treścią mojego postu.

Ja nie spierałem się i nie spieram się z Kingą, czy pacjent ma odstawiać leki zalecone przez lekarza prowadzącego.

Proszę wskazać miejsce w którym napisałem, aby nie zażywać aspiryny, gdy zalecił przyjmowanie jej lekarz, oraz w którym miejscu zaprzeczyłem takiemu twierdzeniu Kingi ?

Nie twierdziłem również, że nie ma przypadków , w których aspiryna jest zalecana przez lekarza.
Jeśli coś takiego twierdziłem, to proszę wskazać gdzie.

Jak potwierdziła Koleżanka Fiolet , jej zdaniem bardzo dużo osób, bez zaleceń lekarza
stosuje aspirynę.

Do tych osób głównie skierowana była moja informacja.

Podtrzymuję tą informację, że aspiryna wywołuje długotrwałe pogorszenie krzepliwości krwi, nawet podczas jednorazowego przyjęcia, z zasadą " im większa przyjęta dawka, tym krzepliwość gorsza". Poprawa krzepliwości następuje powoli, w miarę czasu jakiego potrzeba, aby wymianie uległy zdezaktywowane płytki krwi.
Ja wiem, że jest to informacja prawdziwa.

Wiem również, że ostrzeżenie przed używaniem aspiryny, wobec osób które stosują
ją na własną rękę ( bez zaleceń lekarza ) nie zrobi nikomu krzywdy,

Poza tym rozumiem że każdy ma prawo do swojej opinii i może nie korzystać z tego ostrzeżenia.

Dziękuję bardzo Przedmówcom za różne słowa zachęty, aby dzielić się na Forum posiadanym dobrem.

pasiflora 

Galaktikus Bioderkus

Status: Endo + Kapo
Doczya: 27 Cze 2009
Skd: Polska

Stiv Slon, zgodzę się z Tobą każdy ma prawo do wypowiedzi. Jednak pamiętaj że i do odpowiedzi, która niekoniecznie musi przypaść do gustu.

Stiv Slon napisa/a:
Jak potwierdziła Koleżanka Fiolet , jej zdaniem bardzo dużo osób, bez zaleceń lekarza
stosuje aspirynę.
Nigdy nie łykałam aspiryny i nie znam ani jednej osoby która by mi powiedziała coś w stylu: "Wezmę aspirynę bo mi łeb rozsadza".
I dobrze bo jak coś jest na wszystko to jest do niczego. Do tej pory tego się trzymała i źle na tym nie wychodziłam.

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika
Wysany: Sob 13 Gru, 2014   

Cytat:

Stiv Slon napisał/a:
stosuje aspirynę.
Nigdy nie łykałam aspiryny i nie znam ani jednej osoby która by mi powiedziała coś w stylu: "Wezmę aspirynę bo mi łeb rozsadza".
I dobrze bo jak coś jest na wszystko to jest do niczego. Do tej pory tego się trzymała i źle na tym nie wychodziłam.

Ja do tej pory nigdzie nie napisałam tego , chociaż się z tym zgadzam w 100%.
Pasiflora - plis - nigdy nie połknęłaś żadnej tabletki z grupy acetylosalicylanów? To co od razu zażywasz antybiotyki ? A co zażywasz np. przy grypie? Antybiotyk tutaj nie pomoże za żadne skarby jak to jest przy każdej chorobie wywołanej wirusami. Pozostają tylko acetylosalicylany oraz p/wirusowe. Nie mów mi, ze się leczysz herbatką z malinką czy mlekiem z miodem. To ewentualnie na wstępie lub wspomagająco. No chyba, że przez całe życie ani razu nie byłaś ani przeziębiona czego gratuluję i życzę dalszego dobrego zdrówka.

Trzeba także wspomnieć, że stosownie tej grupy leków jest wskazaniem nie tylko podczas tzw. chorób przeziębieniowych czy przysłowiowych bólów głowy lecz w bardzo dużej ilości innych schorzeń np. własnie związanych z układem krążenia czy też chorób kardiologicznych.

Nie piszemy tu tylko o ASPIRYNIE (bo ona sama występuje pod wieloma nazwami a o całej grupie leków mających podobne działanie. Jest tych leków w samej Polsce co najmniej kilkaset a większość ich tak jak piszecie jest dostępna bez recepty. I nie chodzi tu o to ile kto ich zażywa (bo po tą są i kiedy zachodzi potrzeba nawet jest konieczne ich stosowanie), lecz o to aby poinformować lekarza o ich zażywaniu i tylko do niego należy decyzja czy zażywać i ile czy odstawić i na ile przed zabiegiem.

rafal1974 
Popularus Bioderkus

Status: Endo x 1
Doczy: 31 Pa 2014
Skd: polana

Cześć wszystkim ale się porobilo :roll: z igły widły debatujemy nad czymś co chyba dla każdego z nas powinno być oczywiste każdy przed i po zabiegu na pewno cos się zagłębial w tym temacie ale fajnie cos się dzieje Stiv potrafisz obudzić forum :lol: pisz częściej wtedy cos się dzieje .

Cyryl 
Gigantus Bioderkus

Status: Endo x 2
Doczy: 13 Lip 2012
Skd: Wrocław

tutaj dochodzimy samej istoty choroby.
cały problem dzisiejszego społeczeństwa (w większości) polega na tym, że chce i chorować i jednocześnie normalnie funkcjonować, czego się na dobrą sprawę nie da.

gdy doznajemy jakiego drobnego przeziębienia, organizm daje nam znak: zwolnij, zatrzymaj się, to co robisz jest ponad możliwości twojego organizmu.

dlatego jeżeli mnie coś takiego dopada, kładę się do łóżka na możliwy okres, a czasem jest to tylko popołudnie, piję mleko z miodem i czosnkiem oraz staram się przez dwa trzy dni być jak najmniej aktywny. takie rzeczy zdarzają mi się dwa, trzy razy w roku.

natomiast moja żona w takim przypadku łyka tabletki jakie są reklamowane. w efekcie ja w jej oczach w ogóle nie choruje, bo choroba to taki stan w którym trzeba stosować wspomaganie farmakologiczne. dodatkowo z antybiotyków korzystałem kilka razy w życiu, podczas gdy moja żona ma pół szafy różnej chemii i nie da sobie wytłumaczyć, że robi sobie krzywdę.

Stiv Slon 
Stiv Slon
Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 13 Gru, 2014   Dziękuję za entuzjazm :)

Rafale

Dzięki za życzliwość !

Chcę jednak wyjaśnić, że moim celem było wyłącznie podzielenie się czymś dobrym, a nie wywoływanie zamieszania i niepokoju.Uważam, że każdy człowiek jest posiadaczem niepowtarzalnych dóbr i założyłem, że właśnie na tym Forum jest miejsce na takie dzielenie, z racji służebnego charakteru Fundacji i Forum "Bioderko".

Nie przypuszczałem, że taki temat jak "Aspiryna" może być przez kogokolwiek niemile widziany ( bo już wszystko co potrzebne napisano ) i wywołać jak to dobrze nazwałeś, "burzę z niczego".

Nie spodziewałem się, że będę tu uciszany odnośnie tego dzielenia.

Szczerze powiedziawszy, "po tym wszystkim" poczułem się skutecznie "zgaszony" i postanowiłem się wycofać.

Zauważyłem jednak dzisiaj, że są i wypowiedziały się też Osoby, którym to dzielenie nie przeszkadzało, a ich wiedza i doświadczenie są choćby po części zbieżne z moim.
Myślę więc , że dzielenie podobnymi tematami np z dziedziny zdrowia, żywienia, suplementów, farmakologii itd itp będzie miało sens, jeżeli będą osoby tym zainteresowane i obecne w dialogu, przynajmniej w równej liczbie co oponenci.

Pozdrawiam
Stiv

WiktoriaBooo 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 06 Maj 2010

Stiv Slon napisa/a:
Chcę jednak wyjaśnić, że moim celem było wyłącznie podzielenie się czymś dobrym, a nie wywoływanie zamieszania i niepokoju

Chyba nie pamiętasz, co piszesz. 11 XII napisałeś

Cytat:
Jednak droga Kingo nie zauwazyłaś POWAZNEGO błedu w tej informacji !!!
Moim zdaniem trzeba to jak najszybciej skorygować.
Chodzi o czas odstawienia lub uzywania ASPIRYNY przed operacją.
Czas ten powinien być CONAJMNIEJ JEDEN ROK a nie 2 m-ce, ze względu na to ,że rozrzedzenie krwi JEST TRWAŁE i samoprzywrócenie przez organizm pierwotnej gestości krwi trwa od 1 do 2 lat !!! / źródło informacji - konsultacja d-ra biochemii /

I jeszcze jedno, jesli chodzi o informacje lekarzy :
Używanie pojęcia "dłuższy czas" jest wysoce niejasne i niebezpieczne dla potencjalnych pacjentów.Tu w grę wchodzi ludzkie życie.

Stiv Slon 
Stiv Slon
Popularus Bioderkus

A dlaczego to cytujesz ? Powiedz o co Ci chodzi.

fiolet 
Bioderkus!!!

Status: Endo + Inne operacje
Doczya: 03 Wrz 2013
Skd: okolice Rybnika

Stiv Slon napisa/a:
Zauważyłem jednak dzisiaj, że są i wypowiedziały się też Osoby, którym to dzielenie nie przeszkadzało, a ich wiedza i doświadczenie są choćby po części zbieżne z moim.
Myślę więc , że dzielenie podobnymi tematami np z dziedziny zdrowia, żywienia, suplementów, farmakologii itd itp będzie miało sens, jeżeli będą osoby tym zainteresowane i obecne w dialogu, przynajmniej w równej liczbie co oponenci.

Nie wiem o kim piszesz - ale bynajmniej ja wypowiedziałam się w tym temacie jako specjalista, mgr pielęgniarstwa - i jako pacjent także. Jest to moja "działka zawodowa" więc dlatego napisałam w prostym języku kilka zdań co na ten temat myślę i jakie są procedury. No chyba, że potrzebujesz więcej fachowej porady w tym temacie ?
Piszesz tu o wiedzy i doświadczeniu? Hmm; pomyślny kto ma ją większą w tym temacie? Czy "zwykły przysłowiowy Kowalski", który dorwał w prasie, internecie lub obejrzał w TV jakiś artykuł czy program czy osoba "medyczna" i z nich pobiera wiedzę? Czy osoba wiele lat związana z daną dziedziną i ciągle się dokształcająca? Każdy jest dobry w swojej dziedzinie i dobrze byłoby aby taka osoba nie podważała jak to piszesz wiedzy i kompetencji innych.
Ostatnio zmieniony przez fiolet Sob 13 Gru, 2014, w caoci zmieniany 1 raz  

WiktoriaBooo 
Popularus Bioderkus

Status: Przed
Doczya: 06 Maj 2010

Stiv Slon napisa/a:
A dlaczego to cytujesz ? Powiedz o co Ci chodzi.

bo sam sobie przeczysz.... najpierw straszysz, że na rok dwa przed operacją trzeba odłożyć aspirynę, bo takie to a takie skutki....że moderatorki mają poprawić informacje na forum...że w grę wchodzi ludzkie życie....
a potem wielce zdziwiony, że ludzie ośmielili się pisać co innego... i nagle że wcale nie chciałeś siać niepokoju .... ehhhhh
i tyle w temacie...

Stiv Slon 
Stiv Slon
Popularus Bioderkus

Wysany: Sob 13 Gru, 2014   @WB

To jest Twoja opinia.

Nikogo nie straszę. Ostrzegam, a to jest zasadnicza różnica.
Przykro mi , ze odczytujesz to jako straszenie.
W ten sposób osądziłaś moje intencje, a przecież ich nie znasz.

Co do moderatorek, to dobrze wiesz, że ja im nic nie mogę polecić. A zwrócić uwagę na coś, chyba TU każdy ma prawo, bo nie ma ludzi nieomylnych, nieprawdaż ???
Jeżeli pisanie merytorycznej prawdy jest sianiem niepokoju to zgadzam się z Tobą że zasiałem niepokój.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: