Status: Przed
Doczy: 05 Lut 2015 Posty: 2 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 05 Lut, 2015
Witam,
jestem tu nowy i nie chcę zakładać nowego tematu. Od dwóch miesięcy mam bóle obu bioder. Zostałem skierowany na rehabilitację, która średnio pomaga (jedno biodro prawie już nie boli, natomiast w drugim bóle przychodzą falami co parę dni). Dostałem skierowanie na RTG:
Poszedłem do ortopedy i skierował mnie on na zabieg artroskopii biodra prawego ze względu na FAI. Mam pytanie odnośnie tego, czy warto z takim stanem bioder podejmować się takiej operacji?
ReactivE86,
RTG to zbyt mało aby podejmować decyzję o dekompresji stawu biodrowego (tym zawsze kończy się artroskopia, poczytaj o konieczności odciążaniu operowanej kończyny po zabiegu). Umieszczone przez Ciebie zdjęcia RTG nie sugerują konieczności pierwszoplanowego zastosowania leczenia inwazyjnego.
Szukaj dobrego fizjoterapeuty, który spojrzy na Twój problem z innej perspektywy i który będzie miał inny niż lekarz "zestaw narzędziowy". Taka szeroka ocena przyczyn bólu pozwoli wybrać optymalne rozwiązanie dla Ciebie.
Doczy: 05 Lut 2015 Posty: 2 Skd: Warszawa
Wysany: Czw 05 Lut, 2015
Fizkom napisa/a:
ReactivE86,
RTG to zbyt mało aby podejmować decyzję o dekompresji stawu biodrowego (tym zawsze kończy się artroskopia, poczytaj o konieczności odciążaniu operowanej kończyny po zabiegu). Umieszczone przez Ciebie zdjęcia RTG nie sugerują konieczności pierwszoplanowego zastosowania leczenia inwazyjnego.
Szukaj dobrego fizjoterapeuty, który spojrzy na Twój problem z innej perspektywy i który będzie miał inny niż lekarz "zestaw narzędziowy". Taka szeroka ocena przyczyn bólu pozwoli wybrać optymalne rozwiązanie dla Ciebie.
Powodzenia,
Fizkom
Wielkie dzięki za odpowiedź. Także nie jestem pewny tego wszystkiego. Możesz mi polecić dobrego fizjoterapeutę w Warszawie?
Otoz pojawiajaca sie powtarzalnosc, ze przyczyna moze byc przodopochylenie miednicy, ktore ustawia panewke w retrowersji, kosc udowa kompensuje ustawiajac sie w zgieciu i to moze powodowac konflikt.
Fizkom napisa/a:
Tak, to prawda. Tyle tylko że często jest to "koniec sznurka a nie jego początek". Najistotniejsze - to odpowiedź na pytanie: .......... dlaczego miednica jest skręcona.
Ustawienie miednicy w przodopochyleniu to teoretyczny model dysfunkcji ponieważ najczęsciej wykazuje ona właśnie skręcenie tzn. jeden Talerz Biodrowy jest w przodopochyleniu a drugi kompensacyjnie w tyłopochyleniu. Oczywiście kolejność, którą podałem jest przykładowa. Możliwa jest też odwrotna sekwencja przyczynowo-skutkowa.
Potwierdzam jednak Twój główny kierunek poszukiwań przyczyn Konfliktu U-P. Chcąc je ustalić należy wziąć pod uwagę ustawienie miednicy w przestrzeni i co najważniejsze - przyczyny takiego a nie innego jej ustawienia.
Kompleks miedniczny nie ma mocy sprawczej ruchu. Jest tylko "biernym świadkiem" zależności napięciowych tkanek (mięśniowych, powięziowych, nerwowych, trzewnych itp. itd), którymi steruje OUN (Ośr. Ukł. Nerw.). Jeśli do tego dołączymy naszą psychikę, która jest nierozerwalna z somą (Łańcuchy GDS) - będziesz już wiedział jak wiele elementów wpływa i warunkuje ustawienie pasa miednicznego. Jeśli chcesz zgłębić bardziej ten temat, szukaj właśnie odpowiedzi na pytanie wytłuszczone i podkreślone przeze mnie. Jeśli znajdziesz coś wartego uwagi, zawsze będziemy mogli wspólnie przedyskutować temat .........
Powodzenia,
Fizkom
Dlaczego jest skrecona? poniewaz adaptuje sie do siedzacego trybu zycia, siedzimy ponad 8 godzin dziennie w pracy, potem w domu, dlatego moze dochodzic do przodopochylenia, zauwaz ze w pozycji siedzacej ( czesto siedzimy bez oparcia )miednica sie skreca, skracane sa mm.biodrowo ledzwiowe, to ustawia wiele elementow w klasycznym połozeniu,powodujac slabe miesnie posladkowe, slabe mm. brzucha, wysuniete barki do przodu, wysunieta szyja itd
kiedy miednica sie pochyla do przody, panewka odchyla sie do tyłu, tym samym zmieniajac kat połozenia głowy kosci udowej, zeby bylo lepsze centrowanie moze dochodzic do rotacji wewnetrzenj glowy kosci udowej, takie ustawienie moze powodowac konfilkt.
Takze naleze do grupy wsparcia FAI na facebooku, i takze wiele osob potwierdza, ze dolegliwosci sie nie zmniejszyly po operacji, takze uwazam, ze w przypadku uszkodzonego obrabka, czy powazniejszych konfliktow jest potrzebna operacja, ale wiele osob na badaniach obrazowych ma konflikt ale nie odczuwa bolow,wiec nie w kazdym przypadku jest konieczna operacja, to tak jak ze zwyrodnieniami, duzo osob ma zwyrodnienia ale nie odczuwa wiekszych dolegliwosci
Status: Artroskopia x 1
Doczya: 11 Lis 2013 Posty: 39 Skd: Austria
Wysany: Sro 11 Lut, 2015
hej,
miguelprado tez czytam duzo, tez czytam grupe na fb i mam za soba artroskopie prawego biodra (rok temu). i wciaz musze zmagac sie z roznymi bolami i problemami, niekoniecznie odczuwanymi stricte w biodrze/pachwinie. To co piszesz i cytuje MOZE byc przyczyna, ALE kazdy ma swoja historie, wiec wydaje mi sie, ze najwazniejszym jest odczas rehablitacji nie zakladac z gory przyjetego schematu, ale zawsze sprobowac 'swiezo' spojrzec na pacjenta, na jego postawe, na to, jak gora (odcinek piersiowy) wplywa na zachowanie dolu (miednica) i niestety jak dol wplywa na kolana (moje dostaja mocno po d...). bardzo czestym efektem jest pracy z kompem jest rowniez skrecenie prawej lopatki do wewnatrz, co pociaga za soba skrecona gore i znow skreca nam jakos dol.
Ja jestem wlasnie w trakcie rehabilitacji i probuje 'odkrecic sie' we wlasciwa strone, poprawic cala sylwetke. Znalezienie przyczyn problemu to istota, ja pierwsza poprawe po wlasciwej diagnozie odczulam praktycznie po pierwszym tygodniu cwiczen (odcinek ledzwiowy przestal bolec). Teraz niestety musze wlozyc duzo pracy i miec cierpliwosc - i mam nadzieje, ze zobacze rowniez efekty na dole. Z trybem siedzacym zwiazane tez jest w duzej mierze oslabienie miesni posladkowych, tyle, ze z tym znow roznie, dzieki memu 'skreceniu' musze baaaardzo pracowac nad prawym posladkiem, nad lewym mniej. Poza tym, np. u osob wysportowanych zamiast ciagnac ruch z posladka, mam wrazenie, ze ciagnelam wszystko z miesni uda-->ciagle napiecie, przykurcze, mega skrocone odwodziciele... Wszystkie te elementy pewnie zmienily ustawienie miednicy, wazne, by zaczac je zmieniac z wlasciwej strony, ze tak powiem
Wydaje mi sie, ze kazdy zdiagnozowany z konfliktem powinien dac sobie troche czasu na rehabilitacje - tu znow jest problem, gdzie znalezc kompetentnego rehabilitanta, u mnie strasznie dlugo to trwalo. I, jesli chodzi o rade dla rehabilitantow, zeby dali sobie troche czasuna pacjenta i nie wpasowywali go w swoj schemat: bez urazy miguelprado, ale Ty juz budujesz swoj;) Oczywiscie, moze sie to sprawdzac dla duzej liczby osob, ale nie dla wszystkich.
Ja bardzo zaluje, ze nie zaczelam takiej rehabilitacji jaka mam teraz ponad rok temu, przed operacja. Kosztuje to duzo czasu i cierpliwosci i obserwacji swojego ciala tez, gdzie w porownaniu z artroskopia-rach ciach kroimy, konflikt usuniety, a problemy wciaz sa.
Majac zdiagnozowany konflikt mozemy popracowac nad swoja sylwetka, korygujac mozliwe przyczyny powstania konfliktu i - byc moze przestanie bolec, super!!, jesli wciaz bedzie bolec decydujemy sie na zabieg, ale jestesmy juz w zupelnie innym punkcie niz ja bylam, gdzie na zly wzor chodzenia i zla postawa nalozyly sie jeszcze wszystkie elementy poopercyjne: chodzenie o kulach, nieobciazanie nogi, okropne napiecia miesniowe w posladku i udzie i sredni rehabilitanci, ktorzy nie potrafili sie mna odpowiednio zajac.
Rozpisalam sie, ale moze komus to da do myslenia, zanim da sie pokroic, skontaktuje sie z kilkoma lekarzami, sprobuje roznych rehabilitantow, doksztalci sie z neta;) Wiem, duzo kasy trzeba poswiecic, ale...moze warto?
Krojacy lekarze zawsze chca kroic;)
Pozdrawiam i zycze powodzenia wszystkim!
PS do miguelprado
ja tez trafilam na youtube na kolesia z upright health, ktory sam mial typowe objawy konfliktu i udalo mu sie z tego wyjsc na prosta cwiczeniami znalezionymi na wlasna reke, bo zaden rehabilitant nie mogl mu wtedy pomoc. opowiada o tym jaka byla jego sciezka, ale zaznacza, ze znajomy wyszedl z podobnych objawow zupelnie innym sposobem, bo znowuz, kazdy jest inny, wiec dla kazdego moze byc co innego dobre.
Swoja droga, ciekawe, ze ten konflikt swieci triumfy od kilku lat: czy wczesniej faktycznie mniej siedzielismy/mniej sie przeciazalismy i nie bylo tak zle, czy po prostu zylo sie z bolem?
Super by bylo zrobic statystyke dostepnych rentgenow "biodrowcow" z ostatnich kilkiudziesieciu lat;)
hej,
miguelprado tez czytam duzo, tez czytam grupe na fb i mam za soba artroskopie prawego biodra (rok temu). i wciaz musze zmagac sie z roznymi bolami i problemami, niekoniecznie odczuwanymi stricte w biodrze/pachwinie. To co piszesz i cytuje MOZE byc przyczyna, ALE kazdy ma swoja historie, wiec wydaje mi sie, ze najwazniejszym jest odczas rehablitacji nie zakladac z gory przyjetego schematu, ale zawsze sprobowac 'swiezo' spojrzec na pacjenta, na jego postawe, na to, jak gora (odcinek piersiowy) wplywa na zachowanie dolu (miednica) i niestety jak dol wplywa na kolana (moje dostaja mocno po d...). bardzo czestym efektem jest pracy z kompem jest rowniez skrecenie prawej lopatki do wewnatrz, co pociaga za soba skrecona gore i znow skreca nam jakos dol.
nie zmienily ustawienie miednicy, wazne, by zaczac je zmieniac z wlasciwej strony, ze tak powiem
(...)
Hej, dziekuje ci za twoja odpowiedz, piszac posta nie zakłądalem z gory przyjetego schematu, chcialem podzielic sie swoja wiedza, ktora zaczerpnąłem z neta, wiem,ze duzo osob psioczy na informacje z neta, ale posługujac sie jezykiem angielskim i majac jakas podstawowa wiedze i krytycyzm mozna znalezc pewne przydatne rzeczy od fachowcow,( oczywiscie nalezy zawsze miec na uwadze, ze duzo jest osob, ktore chca zaistniec w necie i dzielą sie ze swiatem swoimi opiniami,ktore nijak sie maja do rzeczywistosci), niemniej jednak uwazam, ze wymiana informacji moze przyczynic sie czemus dobremu, sam czesto łapie sie na tym, ze mysle ze duzo wiem, a okazuje sie ze nie widze prostych rzeczy, takze widzialem filmiki uprighthealth, cytowal on wyniki badan, ktore jak mniemam odnosza sie do tych informacji
http://www.mikereinold.co...mpingement.html
takze czytalem na jakims forum opinie doktora Jaroslawa Czubaka, ze przy przodopochyleniu miednicy konflikt udowo panewkowy moze zaistnieć,
apropo interwencji chirutgicznych to w niektorych przypadkach sa wskazane, ale nie zawsze skutkuja one zlikwidowaniem problemu, czytalem, ze po zeszlifowaniu glowy kosci udowej, po jakims czasie znowu pojawił sie konflikt. Patrzac na to z pewnej perspektywy probuje znalezc pewna obiektywna prawde, jesli spojrzec z perspektywy biomechaniki to po przeanalaizowaniu zdjec z linka, ktorego ci wyslalem, widac,ze zrotowana miednica moze powodowac konflikt i cwiczenia majace na celu poprawe ustawienia miednicy mogą ale nie musza pomóc "FAI symptoms may be reduced by decreasing anterior pelvic tilt."
A propo skrecenia prawej łopatki powiedz mi czy jestes praworeczna?
Poza tym, np. u osob wysportowanych zamiast ciagnac ruch z posladka, mam wrazenie, ze ciagnelam wszystko z miesni uda
wytłumacz mi to bo nie zrozumiałem tej wypowiedzi
na ustawienie miednicy, tzn przodopochylenie najbardziej wplywa pozycja siedzaca
Wiem, ze na forum nie powinno sie podawac cwiczen, ale jesli jestes otwarta to moge ci polecic functional patterns, gdzie bardzo profesjonalnie omawiany jest prawidłowy wzorzec chodu, mozesz zobaczyc, oczywiscie do ciebie nalezy decyzja, zakładam, ze jesli posiadasz juz jakas wiedze, jestes otwarta na przeanalaizowanie nowej,
Peace
takze czytalem na jakims forum opinie doktora ............, ze przy przodopochyleniu miednicy konflikt udowo panewkowy moze zaistnieć,
Może tak a może nie, Zresztą to bardzo wąskie spojrzenie, z poziomu tylko ukł. kostnego. Człowiek nie składa się przecież tylko z miednicy. Pas miedniczny to tylko "bierny świadek" napięć istniejących w naszym ciele. Jej ustawienie zależne jest od ustawienia i pracy klatki piersiowej, od jakosci podporu kończyn dolnych, przebytych urazów i operacji, ustawienia szyi i głowy, pracy gałek ocznych, zwarcia zębowego, dynamiki trzewi, emocji i traum zgromadzonych w naszym ciele (psyche-soma są nierozerwalne) itp. itd. Ortopeda działając w pojedynkę, próbujący określić przyczyny konfliktu U-P skazany jest na niepowodzenie ponieważ nowoczesne i skuteczne leczenie oparte jest na współpracy interdyscyplinarnej ........
miguelprado napisa/a:
Patrzac na to z pewnej perspektywy probuje znalezc pewna obiektywna prawde, jesli spojrzec z perspektywy biomechaniki to po przeanalaizowaniu zdjec z linka, ktorego ci wyslalem, widac,ze zrotowana miednica moze powodowac konflikt
A czym spowodowana jest zrotowana miednica? Na to pytanie koniecznie trzeba odpowiedzieć przed przystąpieniem do leczenia konfliktu U-P. W przeciwnym wypadku będziemy leczyc objawy a nie przyczynę a to zawsze zakończy się co najwyżej "zamazaniem / wygaszeniem" objawów a długofalowo - niepowodzeniem w leczeniu.
miguelprado napisa/a:
na ustawienie miednicy, tzn przodopochylenie najbardziej wplywa pozycja siedzaca
Najbardziej ? Nic podobnego. Znam osoby czynne / aktywne / wysportowane / w pracy dominuje pozycja wysoka, które mają właśnie objawy konfliktu U-P. Poszukując jego przyczyn unikałbym raczej tak wąskiego spojrzenia na problem, bo mógłbym niczego nie zauważyć.
takze czytalem na jakims forum opinie doktora ............, ze przy przodopochyleniu miednicy konflikt udowo panewkowy moze zaistnieć,
Może tak a może nie, Zresztą to bardzo wąskie spojrzenie, z poziomu tylko ukł. kostnego. Człowiek nie składa się przecież tylko z miednicy. Pas miedniczny to tylko "bierny świadek" napięć istniejących w naszym ciele. Jej ustawienie zależne jest od ustawienia i pracy klatki piersiowej, od jakosci podporu kończyn dolnych, przebytych urazów i operacji, ustawienia szyi i głowy, pracy gałek ocznych, zwarcia zębowego, dynamiki trzewi, emocji i traum zgromadzonych w naszym ciele (psyche-soma są nierozerwalne) itp. itd. Ortopeda działając w pojedynkę, próbujący określić przyczyny konfliktu U-P skazany jest na niepowodzenie ponieważ nowoczesne i skuteczne leczenie oparte jest na współpracy interdyscyplinarnej ........
miguelprado napisa/a:
Patrzac na to z pewnej perspektywy probuje znalezc pewna obiektywna prawde, jesli spojrzec z perspektywy biomechaniki to po przeanalaizowaniu zdjec z linka, ktorego ci wyslalem, widac,ze zrotowana miednica moze powodowac konflikt
A czym spowodowana jest zrotowana miednica? Na to pytanie koniecznie trzeba odpowiedzieć przed przystąpieniem do leczenia konfliktu U-P. W przeciwnym wypadku będziemy leczyc objawy a nie przyczynę a to zawsze zakończy się co najwyżej "zamazaniem / wygaszeniem" objawów a długofalowo - niepowodzeniem w leczeniu.
miguelprado napisa/a:
Najbardziej ? Nic podobnego. Znam osoby czynne / aktywne / wysportowane / w pracy dominuje pozycja wysoka, które mają właśnie objawy konfliktu U-P. Poszukując jego przyczyn unikałbym raczej tak wąskiego spojrzenia na problem, bo mógłbym niczego nie zauważyć.
Fizkom
Powoli zaczynam zauwazac ze nasz rozmowa nie słuzy niczemu konkretnemu, ''bierny świadek'' jaki bierny swiadek?, czynny świadek..., jesli mamy uzywac takich słów, to sorry ale w kwestii semantyki jesli chodzi o fizjonomie czlowieka to wole pisac żywym,konkretnym językiem, jaki bierny świadek?,kązda nasza częśc naszego ciała to aktywna żywa, reagujaca na środowisko struktura, a z tą pracą gałek ocznych to wogole juz nie kumam,zwarcie zębowe majace wplyw na konflikt udowo panewkowy?, podaj mi dowody, badania, ja Ci podalem linka do badań, w kwestii hipotez, ja poparłem swoja, podam mi swoje argumenty poparte jakimiś badaniami
Jesli mamy byc profesjonalni, a nauka wymaga badan empirycznych to podaj mi konkrety, jesli mamy rozmawiac w ten sposob to nie widze sensu, traumy zgromadzone w naszym ciele?? to mi trąci gadaniem znachora a nie przedstawiciela nowoczesnej medycyny
podaj mi swoją teorie ale konkretną, bez gadania o gałkach ocznych i traumach
Miquelprada,
Postaraj sie o spokojny ton w swoich postach. To że o czymś nie wiesz, nie znaczy że to nie istnieje. Jeśli czegoś nie będziesz rozumiał po poniższej lekturze, po prostu zapytaj.
miguelprado napisa/a:
....."''bierny świadek'' jaki bierny swiadek?, czynny świadek.............."kązda nasza częśc naszego ciała to aktywna żywa, reagujaca na środowisko struktura......
Kość jest strukturą bierną narządu ruchu. Żywą na poziomie komórkowym (osteoblasty, osteoklasty) ale bierną na poziomie możliwości samodzielnego ruchu. Jeśli masz dostęp do badań twierdzących coś odmiennego, proszę podaj mi je.
miguelprado napisa/a:
....."z tą pracą gałek ocznych to wogole juz nie kumam....."
Nazywa się to reakcją nastawczą ciała do ustawienia gałek ocznych, które to zawsze muszą być ustawione w płaszczyźnie horyzontalnej. Odpowiedzialny za to jest układ okoruchowy mający anastemozę z V nerwem czaszkowym zaopatrującym mięśnie elewacyjne żuchwy, które z kolei są mięśniami antygrawitacyjnymi (to podstawowa wiedza z zakresu anatomii). Poczytaj o:
1. ortoptyce i pracy ortoptystów w USA na pryzmatach.
2. reakcjach nastawczych z gałek ocznych - metoda NDT- Bobath (Berta i Carl Bobath)
3. Deep Front Line (ANATOMY TRAINS)
miguelprado napisa/a:
....."zwarcie zębowe majace wplyw na konflikt udowo panewkowy?....."
Receptory przyzębia mają wpływ na napięcie mm.posturalnych i mm.grzbietu poprzez zwój Nerwy Trójdzielnego, Twór Siatkowaty, Pęczek Siatkowo-Rdzeniowy i Pętle szyjne oraz XI N.Czaszkowu (N.Dodatkowy).
Zastanów się również jak wpływają ubytki skrzydłowe w uzębieniu na napięcie choćby mm. podpotylicznych, nad- i podgnykowych,, Odpowiedz sobie na pytanie jaki ma to wpływ na ustawienie odc. szyjnego ze strukturą powięziową jaką jest Opona Twarda. Jeśli prześledziesz jej przyczepy i strefy adhezji w kanale rdzeniowym to "znajdziesz" się na poziomie miednicy ......
Zajrzyj do:
1. prac byłego dziekana stomatologii na uniwersytecie w Liege. Przeczytaj książkę "Dysfunkcja czaszkowo-żuchwowa. Od diagnozy - po szynę zgryzową" tegoż autora.
2. prac dr Roberta Walkera z zakresu Chirodoncji. To światowa czołówka w tej dziedzinie.
3. "Trauma: An Osteopathic Approach" i "Neural Manipulation" Jean-Pierre Barral
3. tematyki konferencjach IAO w Polsce. Wprawdzie to tematyka dla stomatologów ale jeśli nie będziesz czegoś rozumiał - pytaj dalej.
miguelprado napisa/a:
....."traumy zgromadzone w naszym ciele?? to mi trąci gadaniem znachora a nie przedstawiciela nowoczesnej medycyny....."
Nie żartuj sobie. Odsyłam do :
1. Psychoterapii Poznawczo-Bechawioralnej
2. prac amerykańskiego psychiatry Alexandra Lowena. Przeczytaj choćby "Duchowość Ciała".
3. założeń Metody Łańcuchów Mięśniowych i Stawowych - GDS (Godelieve Denys-Struyf)
4. Medycyny Chińskiej - równowaga yin - yang. (nie lekceważ tego........)
I jeszcze na koniec:
Gdybyś chciał zapoznać się z wpływem membran ciała i dynamiki trzewnej na ustawienie miednicy odsyłam do lektury:
1. z zakresu rozkładu ciśnień w jamach ciała i tech. membranowych - Peter Schwind, Barall Institute
2. badań Georges Finet i Christian Williame dot. meta-analizy jakościowej funkcji przepony. Umożliwia to zrozumienie jak i dlaczego dochodzi do powstania słupów ciśnienia. Ciśnienie hydrostatyczne w jamach ciała to jeden z parametrów wpływających w zasadniczy sposób na pozycję ciała w przestrzeni z miednicą włącznie.
Gdybyś chciał zapoznać się z informacją w jaki sposób praca przepony wpływa na kształt kl.piersiowej, czaszki, miednicy i ustawienie względem niej stawów biodrowych, wykup na stronach Postural Restoration Institute (Ron Hruska, USA) dostęp do rycin anatomicznych . Sa niestety w $
ok, moja wypowiedz była nader emocjonalna ale dzieki temu podałeś mi konkretne informacje, ktore mogę zgłębić, dzieki za info, na pewno zapoznam sie z wiedzą, ktorą podałes, dzieki
pozdro
moja wypowiedz była nader emocjonalna ale dzieki temu podałeś mi konkretne informacje
Nie zrobiłem tego z powodu o którym piszesz. Nie zrobiłem też tego z myślą o Tobie. Myślałem przede wszystkim o Twoich pacjentach. Mam nadzieję, że dzięki temu uzyskają skuteczniejszą pomoc.
Doczy: 19 Lip 2013 Posty: 31 Skd: Warszawa
Wysany: Wto 03 Mar, 2015
Po pierwsze chciałbym wspomnieć , że to ja wspomniałem o tym gościu Upright Health z Youtube. Teraz inni przypisują sobie pierwszeństwo w odkryciu jego filmów i spostrzeżeń.
Po drugie , ostatnio obejrzałem jego filmik w którym mówi o teście napięcia mięsni pośladków, czyli jeśli podczas ruchu powodujacego konflikt U-P ściśniemy pośladki i ból minie to fktycznie będzie świadczyć o problemach mięśniowych a nie tylko ocieraniu kości udowej o miednicę ...
Czy u kogoś to faktycznie działa ?
U mnie jakoś średnio, albo nie umiem napiąć mięśni podczas rozkroku
....." to ja wspomniałem o tym gościu Upright Health z Youtube. Teraz inni przypisują sobie pierwszeństwo w odkryciu jego filmów i spostrzeżeń....."
Bez obaw. Twój niepokój jest niepotrzebny. Jakoś nie widać aby ktoś chciał wydrzeć Ci palmę pierwszeństwa. Być może dlatego, że filmiki nie są warte tej uwagi jaką im przypisujesz.
Doczy: 19 Lip 2013 Posty: 31 Skd: Warszawa
Wysany: Sro 04 Mar, 2015
No nie wiem , nie wiem, wg mnie nie jego cały kanał dość wnikliwie podważa " kostną " etiologię FAI i nie ma na youtube takiego / analogicznego kanału ...
Chyba , że Ty na przykład o jakimś wiesz ?
A druga sprawa , to nie cieszy Cię że jest taki gość który też jak Ty podważa potrzebę operacji ?