Forum Bioderko Strona Gwna

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Autor Wiadomo
Wasza opinia na temat zastrzyków z kortykosteroidami
Zdrowakrowa 

Status: Inne
Doczya: 31 Lip 2025
Skd: Warszawa
Wysany: Czw 31 Lip, 2025   Wasza opinia na temat zastrzyków z kortykosteroidami

Dzień dobry, jestem nowa na forum. Zwracam się do was o pomoc, ponieważ muszę podjąć decyzję, czy zaaplikować sobie do stawu biodrowego zastrzyk z kortykosteroidem. Niektórzy lekarze mi to rekomendują a inni odradzają i jestem naprawdę skonfudowana.

Mam 41 lat i od 6 miesięcy borykam się z bólem prawego biodra, który promieniuje do wenętrznej częsci uda i czasami do pośladka. Zrobiono mi RTG, USG i rezonans magnetyczny. Najpierw na RTG było widać jakąś zmianę w kości, która po rezonansie okazała się przepukliną błony maziowej do kości, zlokalizowaną na połączeniu głowy i szyjki kości udowej. Podobno jest to dosyć częste znalezisko, z którym nic się nie robi, i zwykle nie daje ono symptomów bólowych. RTG nie pokazało konfliktu panewkowo-udowego ani zmian degeneracyjnych. Na MRI nie widać żadnych zmian, obrąbek nie jest zniszczony.

Według lekarza robiącego USG obrąbek jest postrzępiony, co jest wynikiem przewlekłego konfliktu panewkowo-udowego, i ta przepuklina prawdopodobnie powstała z powodu przeciążeń, które z tego konfliktu wynikają.

Próbowałam fizjoterapii, ćwiczeń, wydałam na fizjoterapeutów i osteopatów duże sumy pieniedzy bez większego efektu. Dalej boli.

Nikt mi nie postawił jasnej diagnozy. Jeden ortopeda dostrzegł na rezonansie opuchliznę (stan zapalny) wokół tej przepukliny i zasugerował zastrzyk z kortykosteroidem, aby ten stan zapalny uspokoić. Potem zaś terapię kwasem hialuronowym, aby "nie doprowadzić do postępowania zmian degeneracyjnych". Drugi ortopeda odradził mi stanowczo zastrzyki ze sterydami, ponieważ w jego opinii mój staw jest na nie "za młody", a niosą one ryzyko powikłan, np. mogą wpłynąć na szybszą degenrację chrząstki. Zamiast tego proponuje osocze bogatopłytkowe.

Jakie są wasze doświadczenia z terapią zastrzykami? Czy sterydy w biodro są bardzo ryzykowne? Będę wdzięczna za wasze opinie, ponieważ biodro boli mnie codziennie i nie wiem, co robić.

Dziękuję z góry za pomoc!

SewerynG 

Status: Endo x 2
Doczy: 17 Mar 2026
Skd: Warszawa
Wysany: Wto 17 Mar, 2026   Re: Wasza opinia na temat zastrzyków z kortykosteroidami

Zdrowakrowa napisa/a:
Dzień dobry, jestem nowa na forum. Zwracam się do was o pomoc, ponieważ muszę podjąć decyzję, czy zaaplikować sobie do stawu biodrowego zastrzyk z kortykosteroidem. Niektórzy lekarze mi to rekomendują a inni odradzają i jestem naprawdę skonfudowana.

Mam 41 lat i od 6 miesięcy borykam się z bólem prawego biodra, który promieniuje do wenętrznej częsci uda i czasami do pośladka. Zrobiono mi RTG, USG i rezonans magnetyczny. Najpierw na RTG było widać jakąś zmianę w kości, która po rezonansie okazała się przepukliną błony maziowej do kości, zlokalizowaną na połączeniu głowy i szyjki kości udowej. Podobno jest to dosyć częste znalezisko, z którym nic się nie robi, i zwykle nie daje ono symptomów bólowych. RTG nie pokazało konfliktu panewkowo-udowego ani zmian degeneracyjnych. Na MRI nie widać żadnych zmian, obrąbek nie jest zniszczony.

Według lekarza robiącego USG obrąbek jest postrzępiony, co jest wynikiem przewlekłego konfliktu panewkowo-udowego, i ta przepuklina prawdopodobnie powstała z powodu przeciążeń, które z tego konfliktu wynikają.

Próbowałam fizjoterapii, ćwiczeń, wydałam na fizjoterapeutów i osteopatów duże sumy pieniedzy bez większego efektu. Dalej boli.

Nikt mi nie postawił jasnej diagnozy. Jeden ortopeda dostrzegł na rezonansie opuchliznę (stan zapalny) wokół tej przepukliny i zasugerował zastrzyk z kortykosteroidem, aby ten stan zapalny uspokoić. Potem zaś terapię kwasem hialuronowym, aby "nie doprowadzić do postępowania zmian degeneracyjnych". Drugi ortopeda odradził mi stanowczo zastrzyki ze sterydami, ponieważ w jego opinii mój staw jest na nie "za młody", a niosą one ryzyko powikłan, np. mogą wpłynąć na szybszą degenrację chrząstki. Zamiast tego proponuje osocze bogatopłytkowe.

Jakie są wasze doświadczenia z terapią zastrzykami? Czy sterydy w biodro są bardzo ryzykowne? Będę wdzięczna za wasze opinie, ponieważ biodro boli mnie codziennie i nie wiem, co robić.

Dziękuję z góry za pomoc!

Decyzja o podaniu sterydu w tak młdym wieku faktycznie budzi kontrowersje, ponieważ kortykosteroidy działają silnie przeciwzapalnie i przeciwbólowo, ale ich nadużywanie może osłabiać strukturę chrząstki stawowej. W Twoim przypadku kluczowe jest to, że MRI nie wykazało uszkodzeń obrąbka ani zmian zwyrodnieniowych, co sugeruje, że staw jest w dobrym stanie, a ból może wynikać z miejscowego stanu zapalnego wokół wspomnianej przepukliny maziowej. Zastrzyk ze sterydu podany precyzyjnie pod kontrolą USG może wyciszyć ten stan i przerwać błędne koło bólu, co pozwoli na skuteczniejszą fizjoterapię, jednak traktuje się go raczej jako rozwiązanie doraźne, a nie długofalowe leczenie przyczyny problemu. Proponowane przez drugiego lekarza osocze bogatopłytkowe czyli PRP to metoda bardziej biologiczna, która zamiast tylko wyciszać zapalenie, ma stymulować procesy naprawcze tkanek, choć na efekty czeka się znacznie dłużej niż w przypadku sterydu. Sam zastanawiam się, czy przy tak niejednoznacznych wynikach obrazowych Twoi lekarze rozważali diagnostykę w kierunku problemów z kręgosłupem lędźwiowym lub stawem krzyżowo biodrowym, które często dają niemal identyczne objawy bólowe promieniujące do uda i pośladka?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: