Status: Endo x 2
Wysany: Sro 25 Mar, 2026 [MOJA HISTORIA] Bieganie po endoprotezie biodra
Witam wszystkich.
Jako, że tutaj debiutuję, to tylko krótko napiszę. Mam endoprotezy obydwu bioder - prawa strona od sierpnia 2024, a lewa od sierpnia 2025. Dodam, że mam 57 lat i w zasadzie całe życie byłem aktywny sportowo (piłka nożna, a ostatnie kilka lat bieganie). Największą bolączką, związaną ze zwyrodnieniem stawów biodrowych była niemożność biegania. Chociaż przyznam, że przed pierwszą operacją jakieś pół roku wcześniej przestałem biegać, a przed drugą biegałem do końca. Jakość biegu nie była najlepsza, ale nie odpuszczałem.
Teraz zmierzam do brzegu. Po drugiej operacji po około dwóch miesiącach zacząłem lekkie bieganie, począwszy od 1 km, potem dwóch, trzech, itd. Po 4,5 miesiącach po operacji pobiegłem już w biegu sylwestrowym na 10 km, uzyskując czas zbliżony do życiówki. Następnie zacząłem przygotowanie do półmaratonu. W ostatnią niedzielę przebiegłem półmaraton Marzanny w Krakowie z życiowym czasem.
Chcę uświadomi tych, którzy mają różne myśli i niepewność, że endoproteza nie wyklucza ze sportu, a wręcz przeciwnie, tj. pozwala wrócić na właściwe tory.
Niech moja historia będzie przykładem i wskazówką, że nic się nie kończy, s bardziej się zaczyna. Jeżeli są jakieś pytania, służę pomocą.
Pozdrawiam wszystkich.