POPIERAM!!!! - ja czasem nie jestem pewna co do prawidłowości wykonywania ćwiczeń w domu, a co dopiero wykryć nieprawidłowości w chodzie!
Rehabilitacja to nie tylko ćwiczenia, to też rozumienie własnego ciała i zależności, jakie nim kierują. Choremu potrzebna jest świadomość tego, w jaki sposób powinien wykonywać czynności, co obciążać, jak napinać i to nie tylko w sytuacji ćwiczebnej, ale w każdym momencie swojej aktywności ruchowej.
Bardzo się cieszę, że Fizkom tak dobrze tłumaczy i pomaga nam zrozumieć ważne sprawy dla naszej rehabilitacjii.
_________________ *...Mamy możliwość wyboru jak wykorzystać swój czas...*...MOJA HISTORIA...*
Reha [Usunity]
Wysany: Pi 31 Lip, 2009
Wspaniale! Ale zrobiło się ciekawie! Pozdrowienia dla kolegi po fachu - Fizkoma. Dzielnie edukuje Wielkie brawa! Naturalnie z całego serca dołączam się do wypowiedzi wyżej. Szalenie miło, kiedy chorzy chcą poznać lepiej swój organizm i zrozumieć jak działa a także na czym polega profesjonalna fizjoterapia. Aż serce rośnie!
Pozdrawiam!
Ciekawa dyskusja pozwólcie że się włączę. Rehabilitacja jest bardzo potrzebna niestety wykwalifikowanych rehabilitantów jest u nas ciągle jak na lekarstwo zwłaszcza w małych miastach.
A nawet jeśli są rehabilitanci to często pracują starymi metodami ponieważ się nie doszkalają uważają że tego czego nauczyli się kilkanaście lat temu wystarcza i nie biorą pod uwage tego że medycyna idzie naprzód i techniki rehabilitacji też się zmieniają
Sama przekonałam się o tym niestety bardzo boleśnie jak wiecie jestem po podwójnej osteotomii, oprócz tego choruje od urodzenia na MPD mózgowe porażenie dziecięce.
W związku z czym jestem rehabilitowana całe życie.
Niestety ostatnio miałam pecha trafiłam do prywatnej kliniki na oddział rehabilitacyjny i myślałam że znają się tam na tym co robią zostały mi przepisane różne zabiegi w tym ćwiczenia regresywne polega to na tym że mięśnie są rozciągane przez rehabilitanta ręcznie w pozycji leżącej i jest to robione siłowo.
Czego w MPD nie można robić ponieważ w tej chorobie występuje tak zwana spastyka czyli nadmierne napięcie mięśni. No i w wyniku tej rehabilitacji P magister z wieloletnim stażem wyrwała mi biodro Skończyło się to 4 letnim bólem i w końcu osteotomią. Sam Prof powiedział że po partaczach poprawia
Przed tym wszystkim nie miałam żadnych problemów z biodrem.
A co się tyczy podwieszek w otwocku ćwiczyłam na podwieszkach beż obciążenia biernie. Po przyjeździe do domu po konsultacji z Prof zaczęłam ćwiczyć na podwieszkach Prof stwierdził że nogę mogę obciążać 50 % trzy miesiące po operacji no i rehabilitant stwierdził że jeśli w chodzie mogę obciążać 50% to założy mi obciążenie na podwieszki.Skończyło się tak że w momencie obrócenia mnie na bok nie zdjął ani podwieszki ani obciążenia operowana noga poszła z całej siły w bok. Ból był okropny , zdaniem Prof miałam bardzo dużo szczęścia że w tym momencie nie doszło do powtórnego wywichnięcia operowanego biodra.
A oddałam się w ręce niby kolejnego wykwalifikowanego rehabilitanta.
Dopiero dzięki Katji trafiłam na kompetentnego człowieka i teraz wiem co znaczy rehabilitacja z prawdziwego zdarzenia.
Także rehabilitacja tak ale nie do końca ufać wszystkim rehabilitantom i po prostu sprawdzać kompetencje . Bo nie zawsze ludzie nawet z magisterką wiedzą co robić a niestety za ich niewiedze płacimy my pacjenci.
Dziękuję za intersującą dysputę. Dalszą jej część w kontekście ogólnym prosze o kontynuację w Kąciku Rehabilitanta w temacie Rehabilitacja - rady, wskazówki, nasze doświadczenia:
TUTAJ Tutaj powracamy do meritum sprawy czyli do rehabilitacji w przypadku kapoplastyki.
Dziękuję. Admin.
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 15 Sie, 2012, w caoci zmieniany 5 razy
Status: Przed
Doczy: 12 Sie 2009 Posty: 9 Skd: Warszawa
Wysany: Pon 17 Sie, 2009
pasiflora napisa/a:
Wiem, że linki bywają nudne, ale ten http://www.fizjoterapeutom.pl/file.php?id=150 powinna każda osoba po jak i przed endoprotezoplastyką zobaczyć Wszystko przejrzyście napisane z obrazkami łącznie Jest
1. Postępowanie zapobiegawczo-ochronne przed operacja 2. Postępowanie we wczesnym okresie pooperacyjnym:
-Ćwiczenia
-Zmiana pozycji
-Pozycja siedząca
-Siadanie wstawanie
-Nauka chodu
-Nauka chodu po schodach
-Czego unikać
-Dostosowanie mieszkania
-Środki pomocnicze w życiu codziennym
-A nawet pozycje w seksie
3. Dobór balkoniku i kul Warto zobaczyć!!!
Faktycznie ciekawy link - wiele interesujących i ważnych tematów jest w tym artykule poruszonych. Nawet temat współżycia seksualnego po operacji. Szkoda tylko że tak po "macoszemu". Patrząc na dwie zaproponowane pozycje...... hm bywają chyba wygodniejsze i ciekawsze. Panie i panowie po operacji są raczej skazani na własną inwencje twórczą, ale może to nawet lepiej.
Doczy: 19 Cze 2009 Posty: 80 Skd: Kielce
jakubmarcinski napisa/a:
Faktycznie ciekawy link - wiele interesujących i ważnych tematów jest w tym artykule poruszonych. Nawet temat współżycia seksualnego po operacji. Szkoda tylko że tak po "macoszemu". Patrząc na dwie zaproponowane pozycje...... hm bywają chyba wygodniejsze i ciekawsze. Panie i panowie po operacji są raczej skazani na własną inwencje twórczą, ale może to nawet lepiej.
To ciekawe kwestie. Dla mnie - nawet bardzo!! Kolego Jakubie - mój imienniku zresztą , mamy nawet tutaj temat poświęcony sprawom sexu "po": http://forumbioderko.pl/v...der=asc&start=0 no i nie raz wzywałem już tam do zabrania głosu naszą mniejszą aczkolwiek wcale nie taką słabą męską część Forum Jestem przed operacją (najpewniej czeka mnie endo...) Jeśli wiesz jak to jest "po" z endu u facetów opisz proszę w tym dziale. Znajdziesz tam tysiąc moich pytań na które nie mam ciągle odpowiedzi. Muszę to wiedzieć, bo rozumiesz.. facet musi trzymać fason jak to się mówi!
_________________ Jak żyć - to na całego!
Ostatnio zmieniony przez kinga Sro 15 Sie, 2012, w caoci zmieniany 1 raz
Ha ha ha, żarcik z tymi obcasami! Ide o zakład!
pasiflora napisa/a:
KubaP., Jakubmarcinski rownież jest przed (patrz status) więc nie napisze Ci chyba jak to jest z endo w sypialni
A przy okazji mojego imiennika Jakuba.. dopiero teraz zauważyłem, że jest "przed"... Trochę mi mina zrzedła. Ale może tak czy siak ma wiedzę na ten temat? Wyczuwam nosem, że jest rehabilitantem i jednak coś mi ciekawego powie w naszym sexwątku
pasiflora napisa/a:
Dlaczego przypuszczasz , że będziesz miał endo? Gdzie byłeś na konsultacjach?
Tak, tak, byłem i to nie na jednych. Werdykt jednogłośny. Ale zalecane jest czekanie na starczy wiek Na razie jeszcze nie jest źle, biodra dają radę Dzięki za zainteresowanie!
Doczy: 12 Sie 2009 Posty: 9 Skd: Warszawa
Wysany: Wto 18 Sie, 2009
pasiflora napisa/a:
KubaP., Jakubmarcinski rownież jest przed (patrz status) więc nie napisze Ci chyba jak to jest z endo w sypialni
No dobra. Rzeczywiście jesli chodzi o endo w sypialni to moge ukraść endoproteze, zamknąć się z nia w sypialni i coś wtedy napisać. Nie mam doświadczeń własnych.
Co do statusu "przed" to zaznaczyłem w ten sposób z racji przekonań własnych. Nie ma ludzi zdrowych - są tylko źle zdiagnozowani. Czyli reasumując pewno kiedyś czeka mnie hipotetyczna operacja.
Odpowiadając na :
KubaP. napisa/a:
A przy okazji mojego imiennika Jakuba.. dopiero teraz zauważyłem, że jest "przed"... Trochę mi mina zrzedła. Ale może tak czy siak ma wiedzę na ten temat? Wyczuwam nosem, że jest rehabilitantem i jednak coś mi ciekawego powie w naszym sexwątku
Wysany: Sro 19 Sie, 2009
jakubmarcinski napisa/a:
Tak jestem rehabilitantem.
Wiedziałem! To super Dzięki kolego za fachowe wypowiedzi. Ale żałuje, że nie wiesz nic w sprawach endo+sypialnia No cóż. Będe czekał cierpliwie dalej.
Pozdrawiam wszystkich!